RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Як зміна керівництва в Молдові відіб'ється на відносинах з Україною: думки експертів

Після перемоги Майї Санду на виборах президента Молдови відносини цієї країни з Україною можуть змінитися в кращу сторону.

Таку точку зору в коментарі "Апострофу" висловив завідувач сектором досліджень Південного регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко.

За його словами, можна розраховувати на поліпшення двосторонніх відносин Молдови та України, але тільки якщо у Санду буде підтримка парламенту і уряду. А для цього в країні потрібно переобрати парламент, тому що чинний склад заселений впритул прихильниками колишнього глави держави.

У свою чергу глава громадського об'єднання WatchDog Валеріу Паша нагадав, що ще під час прем'єрства, у Санду склалися дуже добрі стосунки з президентом України Володимиром Зеленським.

"Основний пріоритет, який Санду буде просувати в україно-молдавських відносинах - боротьба з контрабандою, оскільки потоки контрабанди були налагоджені ще минулими президентами Молдови і України - Миколою Тімофті і Петром Порошенком. Це все дуже негативно позначається на внутрішню ситуацію в Молдові, це чорні гроші, які вливаються і в політику теж і багато іншого", - сказав Паша.

При цьому він вважає, що поки чекати будь-яких радикальних змін в українсько-молдавських відносинах не варто, так як що багато питань вимагають контролю уряду, якого у Санду поки ще немає.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль "злив" Додона: чому Молдову знову хитнуло на Захід