RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

Всі новини

Чому відставку глави НАБУ поставили "на паузу": названо дві версії

Уже тиждень у Верховній Раді України збирають підписи для проведення позачергового засідання для розгляду законопроекту про звільнення директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. Однак збір раптово зупинився.

Про те, в чому причина цієї паузи, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Перший заступник голови антикорупційного комітету і член "Голоси" Ярослав Юрчишин зазначив, що збір підписів за позачергову сесію почався в день візиту президента Європейської ради Шарля Мішеля, його метою було продемонструвати нездатність президента Володимира Зеленського дотримуватися даних ним гарантій незалежності НАБУ, які він дав в листопаді 2020 року європейським партнерам.

"Як тільки про збір підписів стало відомо, його ініціатор, "слуга" Артем Дмитрук, різко захворів. Неофіційно Давид Арахамія говорив, що, коли підписи перестали збирати, їх було близько 120, але ті, хто бачив підписні листи, заявляють, що підписів було кілька десятків. В результаті, від ОП надійшла вказівка не сприяти збору підписів, але і не заважати йому. На Заході це помітили і підняли тему під час розмови із Зеленським", - сказав він.

Але є й інша версія того, що відбувається: в Офісі президента пустили історію з відставкою Ситника на самоплив, оскільки головний подразник - кримінальну справу щодо закупівлі вакцин - в НАБУ поклали під сукно.

"Ситник зрозумів, що кримінальні справи по вакцинацію - це важливе репутаційне питання для президента, і тому здав назад. Відповідно, і на Банковій вирішили не педалювати відставку Ситника", - розповіло інформоване джерело в Офісі президента.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Хромой" директор: чому Ситнику на Банковій дали ще рік.