RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки: чим буде займатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки, який Верховна Рада прийняла 28 січня 2021 року.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Законопроект створює інституційні умови для захисту економічних процесів від тиску силових органів, що підтримується міжнародними партнерами України.

Відзначається, що основною функцією Бюро економічної безпеки буде аналітична робота, а не силові повноваження. Бюро буде аналізувати бенефіціарів фінансових операцій і визначати, чи немає порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес-або державних структур.

Бюро економічної безпеки отримає повноваження Служби безпеки та Податкової міліції. З початком роботи бюро СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів про корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки.

У повноваження Бюро економічної безпеки входять:

– виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

– оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їхньої мінімізації та усунення;

– надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;

– забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;

– збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їхньому виникненню в майбутньому;

– планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;

– виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

– складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Нагадаємо, ДФС готує 2100 справ до передачі у Бюро економічної безпеки.