Хто готував вибухи в Чехії: в Bellingcat розповіли про агентів ГРУ і спецоперації Кремля

У підготовці вибухів на армійських складах поблизу села Врбетіце в Чехії в 2014 році брали участь щонайменше шість агентів ГРУ РФ з підрозділу 29155, члени якого здійснюють акти насильства за межами Росії.

Про це йдеться в новому розслідуванні дослідницької групи Bellingcat і чеського видання Respekt.

За даними розслідувачів, операція проходила під особистим наглядом командира загону Андрія Авер'янова, який на момент його засекречування відправився в Центральну Європу і повернувся в Москву всього через кілька годин після вибуху на складах. Авер'янов, який має прямі зв'язки з керівництвом ГРУ і керівною адміністрацією, лише двічі брав участь в подібних операціях за межами Росії, що говорить про те, що вони були дуже важливі для російського уряду.

Деякі члени групи 29155 прибули до Чехії через сусідні країни, а також з підготовчої місії зі Швейцарії. Перші два члени підрозділу прибули окремо на початку 2014 року: Сергій Федотов прибув до Праги 26 січня 2014 року - його впізнали під справжнім ім'ям як Денис В'ячеславович Сергєєв. Він є третім нападником на російського агента Сергія Скрипаля в Солсбері.

Через два тижні після Сергєєва в Прагу прибув інший член загону 29155 Єгор Гордієнко (він подорожував під прикриттям як Георгій Горшков), який пробув там тиждень і покинув країну 24 лютого 2014 року.

Під час операції "Врбетіце" командир загону Авер'янов використовував фіктивний паспорт, виданий на ім'я Андрія Оверьянова. До Відня він прилетів рейсом "Аерофлоту" 13 жовтня 2014 року.

Двома днями раніше в Австрію прибув ще один співробітник підрозділу - Ніколай Єжов. Він також подорожував під вигаданим ім'ям - і одночасно з Єжовим агенти Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін прилетіли з Росії в Європу і приземлилися в Празі. В цей же час ще двоє із загону 29155 перебралися в Європу під справжніми іменами Олексій Капінос і Євген Калінін.

В аеропорту Праги Чепіга і Мішкін показали свої фіктивні паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова і заявили, що приїхали з метою продажу спортивного харчування. Вони мали відкриту дату зворотного рейсу з Чехії. Під час свого недовгого перебування в Празі Чепіга опублікував фотографію з центру Праги в соціальній мережі. У той час, коли вони з Мішкіним переїхали до Моравії ближче до складу Врбетіце, жили в готелі Corrado в Остраві.

Розслідувачі припустили, що Єжов забрав Авер'янова на орендованій машині в Відні і вони обидва поїхали до Острави, де зустрілися з Чепігою і Мішкіним. У Авер'янова в цей час був вимкнений мобільний телефон, він включився в другій половині дня 16 жовтня, вже після вибуху в Врбетіцах.

У момент вибуху Чепіга і Мішкін відправлялися до Відня рейсом "Аерофлоту" в Москву. Літак вилетів о 10:05 ранку. У той же день до Відня повернулися також Авер'янов і Єжов.

Як повідомляв "Апостроф", 18 російських дипломатів вислали з Чехії за рішенням уряду після повідомлення чеської контррозвідки про їх причетність до вибухів на військових складах у селі Врбетіце.