RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Сумніви" Росії підозрілі - в Україні відреагували на заяву Кремля по транзиту газу

"Сумніви" представників Російської Федерації щодо технічного стану української газотранспортної системи наштовхують на думку, що Європу готують до якоїсь раптової "несправності".

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на коментар директора з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями "Оператора ГТС України" Ольги Бєлькової.

На її думку, РФ висуває додаткові умови продовження транзиту, що не обговорювалися раніше.

Бєлькова заявила, що українська ГТС діє відповідно до законодавства, визнаного на рівні ЄС таким, що повністю відповідає вимогам газових директив.

Також вона пояснила, що тарифи за транзитування газу прозорі та зрозумілі. Україна готова конкурувати в разі, якщо подібні правила, без винятків, будуть застосовані й до інших маршрутів.

"А подібні "сумніви" з російської сторони щодо технічного стану нашої ГТС наштовхують на думку, що нас готують до якоїсь раптової "несправності". І якраз такі сигнали повинні викликати додаткове занепокоєння в ЄС", - сказала Бєлькова.

За її словами, ще більше питань про доцільність "Північного потоку - 2" додають "сумніви" Кремля в попиті Європи на газ. І без "Північного потоку - 2" надлишкові потужності по транзиту газу в Європу становлять понад 100 млрд кубометрів, що майже вдвічі більше потужності цього газопроводу.

Нагадаємо, у Зеленського заявили, що угода США і Німеччини, що стосується газопроводу "Північний потік - 2" і транзиту російського газу через Україну - це всього лише декларація про наміри, яка не має підписів.