RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Ми хочемо одного, а Рада - іншого: Арахамія висловився про "натівську" ініціативу нардепів

Фракція "Слуга народу" не збирається підтримувати проект резолюції про призов Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу головного союзника США поза НАТО.

Про це в кулуарах Верховної Ради заявив глава фракції Давид Арахамія. Трансляцію з Ради веде Апостроф TV.

За його словами, статус основного союзника США поза НАТО був спочатку створений для країн, які не можуть бути в НАТО, навіть теоретично.

"У нас інша ситуація. У нас в Конституції написано, що ми рухаємося до НАТО, у нас є дорожня карта. Це не наш статус. Чи є ризики існують? У Афганістану був такий статус і ми бачимо чим все закінчилося", - сказав він .

Журналістка запитала у Арахамії про те, чому не можна бути спочатку союзником США поза НАТО, а потім членом Альянсу. На це політик відповів, що теоретично це не заперечує одне одному, але тут є акценти.

"Президент останні півроку задає трошки незручні питання союзникам: а що нам конкретно потрібно зробити? А коли це буде? І коли просимо таку девіацію від нашого основного курсу, це може нам зашкодити з точки зору двозначних меседжів. Ми говоримо: ми хочемо в НАТО якомога швидше, а парламент хоче щось трошки інше", - додав він.

Раніше "Апостроф" опублікував думку одного з редакторів видання National Interest Ніколаса Гроздєва про те, що події в Афганістані повинні змусити український політикум задуматися про реальну цінність статусу "головний союзник - не член НАТО".