RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Провальна реформа: видача документів на будівництво в Україні перетворилася на випробування

За 2020 рік в Україні ввели в експлуатацію вдвічі менше квадратних метрів, ніж у 2019-му. При цьому будівельні компанії скаржаться на збільшені вдвічі побори.

Про причини провалу реформування архітектурно-будівельного контролю пише "Апостроф".

Півтора року тому прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що будівельна сфера - одна з найбільш корумпованих і підхід до її очищення має бути системним.

Його наступник Денис Шмигаль назвав ДАБІ "кліщем на здоровому тілі будівельного ринку, який заражає його корупцією та є основним генератором цієї корупції", і слідом за Гончаруком пообіцяв ліквідувати інспекцію і підготувати відповідну реформу, займатися якою мав Мінрегіон.

В результаті уряд ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію і створив замість неї три нові органи влади. Власне, оновлену ДАБІ, Держінспекцію містобудування та Держагентство з питань технічного регулювання містобудування.

Але вже в грудні 2020 року всі три структури ліквідували, відновивши єдиний орган з нагляду за будівництвом. Результати такої реформаторської "творчості" виявилися плачевними.

Чиновники та політики, що затіяли реформу, не мали елементарного поняття про те, як видаються документи на будівництво, але хотіли скасувати мало не всі дозволи, але в реальності видача документів через реформи перетворилася на те ще випробування, і за минулий рік ввели в експлуатацію вдвічі менше квадратних метрів, ніж у 2019-му.

Крім того, хабарі за різноманітні дозволи, за інформацією представників будівельних компаній, зросли майже вдвічі. За час "успішної" реформи встигло змінитися вже півдесятка керівників органів архбудконтролю, але ніхто з них не запам'ятався якимись успіхами.

Керівництво Мінрегіону при цьому продовжує милостиво віщати про повну дерегуляції галузі, швидке впровадження всіляких зручностей для забудовників з інвесторами, а також інших прекрасних речах, які поки ніяк не співвідносяться з реальністю.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Зламані зуби" Чернишова: чому Мінрегіон заморозив останній етап децентралізації