RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Спецоперація з "вагнерівців": хто винен у зриві і що не так у діях Бурби

Скандал навколо зриву української спецоперації із захоплення бойовиків російської ПВК "Вагнера" триває - недавно міжнародна група журналістів Bellingcat оприлюднила розслідування, а в п'ятницю екс-глава ГУР МО Василь Бурба на телеканалі Рината Ахметова звинуватив главу ОП Андрія Єрмака в тому, що він дав вказівку зупинити операцію.

Варто зазначити, що виступ Бурби викликав чимало запитань у експертів. Так, політолог Ярослав Макітра поставив питання - "Генерал, який зупиняє спецоперацію, де задіяні сотні людей, за усним словом секретаря (!!!) Президента, точно компетентний і здатний організувати і головне реалізувати саму операцію?"

"Не зафіксував ніде спроб донести проблему зі зупинкою Президенту, не чекав наказу письмового, а просто усно подзвонив підлеглим і сказав "Стоп"? То що можна було?", - зазначає експерт.

У той же час, екс-глава Служби зовнішньої розвідки України генерал армії України Микола Маломуж у коментарі "Апострофу" звернув увагу на те, що питання є до всіх сторін даної історії. За його словами, якщо виходити із відомостей, озвучених Василем Бурбою та журналістами Bellingcat, то порушення допустили всі основні фігуранти. Президент Зеленський, згідно з Конституцією, не мав права делегувати подібні повноваження керівнику свого Офісу, а Андрій Єрмак не мав повноважень роздавати вказівки керівництву ГУР.

"Істотна частка відповідальності лежить на самому Василю Бурбі як безпосередньому керівнику операції, який ухвалив критично важливе рішення, не маючи на руках письмового наказу президента. Повторюся, такі висновки можна зробити, виходячи з публічних заяв учасників. Конкретні юридичні висновки має зробити слідство", – зазначив Маломуж.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Дивний "Вагнергейт": чим закінчиться вибух політичної "бомби"