RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Волкер про цинічну "дипломатію" Путіна: йому потрібна тільки формальна відмова

Попри всі зусилля дипломатії Вашингтона, Росія продовжує посилювати свою військову присутність і висувати ультиматуми США і НАТО. Залишається припускати, що Москва очікує отримати відмову і хоче цинічно використати її як привід для нападу.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу американський дипломат, експосол США при НАТО, колишній спецпредставник США щодо України Курт Волкер.

“Нам потрібно чітко донести росіянам, що те, чим вони займаються, є неприйнятним, що ми готові до діалогу та дипломатії, що ніхто не загрожує Росії. Ні Україна, ні НАТО не загрожують Росії. І ми хочемо, щоб вони шанували верховенство права, суверенітет інших держав у Європі. Загрози та нападки на інші країни – неприйнятні. Тому важливо спілкуватися про це дипломатичними каналами та бути відкритими до діалогу. Тому я підтримую те, що робить адміністрація", – пояснив Волкер.

Він зазначив, що, попри старання дипломатії США, зараз все відбувається так, як задумав Путін. Він посилює свою військову присутність, оголошує неприйнятні ультиматуми США та НАТО, сподіваючись, що Захід на них не піде.

“Отже, єдиний сенс, чому він (Путін – ред.) так робить – щоб отримати відмову. Він чекав перед тим, як поїхати до Женеви, до Брюсселя, що їм скажуть “ні”. І тоді він може використати цю відмову як привід, мовляв, оскільки інтереси Росії у сфері безпеки були проігноровані, ми не маємо вибору, тому ми повинні брати все у свої руки. Тому, на мою думку, саме такий сценарій досі ймовірний”, – сказав дипломат.

Він вважає, що Путін цинічно використовує цей дипломатичний процес для підступного задуму. І хоча західні дипломати докладають багато старань, очікування щодо результатів переговорів із Кремлем не мають бути дуже високими.

Раніше у столиці Австрії Відні розпочалося спеціальне засідання постійної Ради ОБСЄ. Там мали розглянути так звані пропозиції Росії щодо гарантій безпеки та ситуацію на кордоні з Україною.