RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Австрія озвучила свій варіант санкцій ЄС проти Росії

Глава міністерства закордонних справ Австрії Александр Шалленберг повідомив, що у випадку посилення російської агресії в Україні Євросоюз розробляє широкі та жорсткі економічні, фінансові санкції проти Росії. Австрія виступає, щоб санкції не торкалися сектору газа.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Die Presse am Sonntag.

"У разі ескалації буде дуже чітка, недвозначна та швидка відповідь", – сказав міністр закордонних справ Австрії.

Водночас Шалленберг не виключає відключення Росії від платіжної системи SWIFT. Але, за його словами, постачання російського природного газу не повинне підпадати під європейські санкції проти Москви.

За словами міністра закордонних справ, залежність між ЄС та РФ щодо енергопостачання є взаємною, тому що росіяни потребують доходи від ресурсів.

"Але необхідно обміркувати, чи включати газовий сектор у такий пакет санкцій. Австрія відкидає ядерну енергію. Якщо ми виключимо з рівняння атомну енергію, вугілля, а потім і газ - у нас виникнуть проблеми. Європа залежна від російських енергоносіїв, і ми не зможемо змінити це за ніч, якщо хочемо мати тепло та електрику", - сказав глава австрійського МЗС.

Як підкреслив Шалленберг, російський газопровід "Північний потік-2" ще не працює, тому не варто використовувати газовідвід для створення загрози РФ.

До того ж, на його думку, вимоги Кремля виключити вступ України в НАТО і вивести солдатів НАТО з існуючих держав-членів є неприйнятним.

"Ми готові до відкритого діалогу з Росією на рівних, але не за девізом: по-твоєму або ніяк... Є третя сторона, яка уважно спостерігає: Китай. І якщо китайці дійдуть до висновку, що Захід поступається військовим загрозам, то це матиме далекосяжні наслідки", - попередив міністр.

Нагадаємо, Влада Великої Британії готова підтримати відключення Росії від платіжної системи SWIFT у разі повномасштабного військового вторгнення на територію України.