У Мінську поскаржилися на БЧБ-прапор у Дніпрі: Філатов надав режиму у Білорусі різку відповідь

Посольство Республіки Білорусь в Україні надіслало ноту протесту через дії міського голови Дніпра Бориса Філатова - він віддав розпорядження замінити біля міськради Дніпра нинішній прапор сусідньої країни на колишній, який нині використовується білоруською опозицією.

Про це повідомляє "Апостроф".

Передісторія

Все почалося з того, що в середу, 9 лютого Борис Філатов опублікував на своїй сторінці у Facebook посаду, де повідомив про те, що розпорядився замінити встановлений поряд із будівлею міської ради Дніпра нинішній державний прапор Республіки Білорусь (червоно-зелений із національним орнаментом - "Апостроф") на біло-червоно-білий (БЧБ - "Апостроф"), який у наші дні став символом протесту проти режиму Олександра Лукашенка.

Фото: Facebook / Borys Filatov

Філатов мотивував такий вчинок не "ідеєю чиновників", а реальною народною ініціативою, яка виходила, зокрема, від білоруської громади Дніпра. Варто зазначити, що флагштоки перед будівлею міськради з'явилися у 2019 році із запуском проекту "Алея багатонаціонального міста" - крім прапорів України, ЄС та Дніпра, на них вивісили прапори Азербайджану, Вірменії, Грузії, Греції, Німеччини, Ізраїлю, Польщі, Литви, Кореї, Туреччини, а також прапор кримських татар та нинішній державний прапор Білорусі.

Ці прапори символізували дружбу між усіма національностями, які представлені у Дніпрі та Дніпропетровській області. Окремо варто сказати, що червоно-зелений прапор провисів і у 2020 році, коли у Білорусі відбувалися масові протести, які жорстоко розганяли силовики Лукашенка.

На тлі нещодавніх заяв білоруського диктатора на адресу України було вирішено замінити прапор, пояснив мер Дніпра.

"Після маніпулятивних заяв, погроз і всього того марення запаленого розуму, яке Олександр Григорович наговорив про Україну, червоно-зелений прапор з орнаментом було замінено на біло-червоно-білий" , - написав Філатов.

Реакція офіційного Мінська

Заміна прапора у Дніпрі викликала негативну реакцію посольства Білорусі в Україні – на сайті відомства з'явилося повідомлення, що Мінськ направив ноту протесту у зв'язку з тим, що сталося. У білоруському посольстві назвали подію "цинічним проявом недружнього ставлення до суверенної білоруської нації та актом державного вандалізму з боку влади України".

Також там заявили, що йдеться "про втручання у внутрішні справи суверенної країни" і зазначили, що "під цим прапором діяли колабораціоністи та карателі у роки Великої Вітчизняної війни". У посольстві вимагали вибачень від мера Дніпра та повернення колишнього прапора.

Відповідь мера Дніпра

У свою чергу Філатов у різкій формі відповів офіційному Мінську, що попередній прапор не буде повернуто. Він заявив, що це рішення було ухвалено на рівні місцевого самоврядування, а офіційний Київ до цього не має жодного стосунку.

Крім того, Філатов підкреслив, що Україна, на відміну від Росії та Білорусі, є вільною країною – тут нічого не буде за критику влади, чи то президента, чи то мера міста.

"Ми живемо у вільній країні, розумієте? У нас кожен громадянин може вийти до мерії з плакатом: "Боря, коли ти вже помреш?", і йому за це нічого не буде. Його не поб'ють кийком ОМОНівці і його не посадять у камеру. Так, безперечно, Борі такі плакати можуть не подобатися, але демократія Борі подобається більше", - заявив Філатов.

Також він додав, що прапор БЧБ не є забороненим в Україні, на відміну від комуністичної чи нацистської символіки.

Кримінальна справа проти Філатова

Після того, як мер Дніпра відмовився виконати вимогу про заміну прапора, у генеральній прокуратурі Республіки Білорусь оголосили про порушення проти нього кримінальної справи за звинуваченням у "розпалюванні міжнаціональної ворожнечі". Про це повідомляє Telegram-канал відомства.

Філатову також інкримінували "наругу над історичною та культурною реліквією", а також "приниження національної честі та гідності білорусів".

Звідки взявся прапор БЧБ

Біло-червоно-білий прапор разом із гербом "Пагоня" є історичним символом Білорусі та білоруського народу. У 1918 році це були символи незалежної Білоруської Народної Республіки, потім їх використовували у середовищі білоруських емігрантів і дисидентів, а з 1991 по 1995 роки вони були символами незалежної Республіки Білорусь, яка утворилася після розпаду СРСР.

Під цим прапором вперше склав присягу у якості президента Олександр Лукашенко - у мережі навіть збереглися фото та відеокадри далекого вже 1994 року.

Проте вже 1995 року, за підсумками, де-факто, сфальсифікованого референдуму, Лукашенко повернув у якості державних символів видозмінені прапор та герб колишньої Білоруської РСР.

Раніше ми повідомляли, що мер Риги Мартінш Стакіс і міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич замінили нинішній державний червоно-зелений прапор Білорусі на біло-червоно-білий.