RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Розгром спецназу під Харковом і бої на Житомирській трасі: зведення Генштабу на кінець 8 березня

Протягом доби 8 березня російські окупанти знизили темп наступальної операції, застосовуючи переважно ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє на своїй сторінці у Facebook.

Основні зусилля ворог докладає на:

  • оточенні та захопленні Києва, Сум, Харкова, Маріуполя, Миколаєва, Чернігова;
  • створенні сухопутного коридору між окупованим Кримом і континентальною частиною Російської Федерації;
  • виході на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

Окупанти розглядають питання забезпечення своїх військ пальним за рахунок використання мережі АЗС та сховищ нафтопродуктів. Також ворог планує створити мережу польових трубопроводів на тимчасово захопленій території України з можливістю їх підключення до центрального нафтопродуктопроводу та перекачування пального з Білорусі.

У ході бойових дій окупанти продовжують зазнавати значних втрат. Так, 14 окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється), БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ у зв'язку з втратами.

На Поліському напрямку противник продовжує утримувати раніше зайняті рубежі та захоплені населені пункти, зокрема, Бородянку, Копилів, Бучу, Демидів.

На напрямку з Димера активних дій з боку окупантів не відзначено. У районі Прип'яті силами двох БТГр займає оборону.

На напрямку з Бабинців силами до п'яти БТГр ворог вів наступальні дії, був зупинений і перейшов до оборони в районі Бучі.

У районі Бузової на Житомирській трасі, силами до 4-х БТГр зі складу 36 загальновійськової армії (по дві БТГр зі складу 5-ї окремої танкової бригади та 37-ї окремої мотострілецької бригади), попри понесені численні втрати, просунувся до району Ясногородки.

На Сіверському напрямку окупанти не залишають спроб оволодіти Черніговом.

З району Глухова силами до п'яти БТГр зі складу 90 танкової дивізії та чотирьох БТГр зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу противник намагався вклинитися в оборону оперативного угруповання військ ЗС України, але був зупинений. З метою забезпечення наступу у напрямку Козельця намагається навести та утримувати понтонно-мостову переправу.

На Слобожанському напрямку ворог не залишає спроб блокувати Харків із півночі, але не має значного успіху, одночасно завдає ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі з метою залякування цивільного населення. Триває бій за Ізюм. Противник наводить понтонно-мостові переправи через р. Сіверський Донець та Берека.

На Донецькому напрямку противник продовжує наступальні дії у напрямках Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської обл. Провівши невдалий наступ у Троїцькому районі, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь.

На Таврійському та Південному напрямах противник силами до 17 БТГр утримує Херсон, Енергодар, Василівку, здійснює перегрупування сил для подальшого наступу у напрямку Запоріжжя. Силами трьох БТГр взято під контроль Пологи.

З Чорноморської та Азовської операційних зон очікується завдавання ударів по цивільних і військових об'єктах крилатими ракетами з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Зеленського оцінили перспективи "штурму" Києва та Харкова.