Підуть на потреби України: в ЄС досягли угоди щодо використання заморожених грошей РФ

В ЄС досягнуто згоди щодо використання грошей із заморожених російських активів для потреб України. Створено окремий рахунок, на який будуть переказуватись відсотки від оподаткування прибутків із російських рахунків. Ця фінансова допомога призначатиметься для відновлення України після війни.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на брюссельського кореспондента "Радіо Свобода" Рікарда Джозвяка.

За словами Джозвяка, посли ЄС у Брюсселі погодили ідею щодо використання надприбутків, які приносять заморожені російські активи. Для цього буде створено окремий фінансовий рахунок, на який надходитимуть відсотки від російських вкладів.

Читайте також: Зеленський рве соцпакети: чи допоможуть бюджету гроші українських біженців

"Тепер справа за узгодженням наступного кроку: фактичної відправки грошей в Україну", – додав він.

Йдеться саме про відсотки із прибутків, які приносять ці вклади, а не про самі вклади. Україна, звісно, хоче, щоб усі ці гроші було конфісковано та передано нам для відновлення країни. Але поки що союзники в ЄС не можуть зважитись на такий крок, оскільки є юридичні труднощі для такої конфіскації.

Щоправда, у питанні повної конфіскації активів вже є певні зрушення у США. Так, минулого тижня профільні комітети Сенату та Палати представників США схвалили зміни до законів, які мають створити юридичні умови для повної конфіскації російських активів із наступною передачею їх в Україну.

Раніше ми розповідали, що Зеленський запропонував Європі віддати допомогу для біженців в Україні, щоб нею могли розпоряджатися в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Країна-союзник виділить Україні 122 млн євро: куди підуть гроші

Країна НАТО надаватиме 3000 боєприпасів Україні щомісяця

Трамп пообіцяв боротися "до останнього" проти угоди, з якою пов’язана військова допомога Україні