RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В ЦВК відповіли, що буде з повноваженнями Зеленського після 20 травня

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко заявив, що на період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження президента України.

Така відповідь була надана ЦВК на запит "Главкому".

Читайте також: Закінчення повноважень Зеленського: Стефанчук розповів, хто буде президентом

За словами Діденка, з 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан через широкомасштабну збройну агресію Росії і за таких умов заборонено проведення загальнодержавних і місцевих виборів. Вказаний Закон також визначив, що на період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження президента України.

ЦВК наводить аргументи на користь безперервності здійснення влади, виконання президентом повноважень до вступу на посаду його наступника та відсутність підстав говорити про можливу передачу президентських функцій до голови Верховної Ради.

Зокрема, Діденко посилається на статті 106 і 108 Конституції (президент не може передавати свої повноваження іншим особам або органам влади; президент виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного президента). Водночас він навів чотири норми (частина 2 статті 108 Конституції), за яких достроково припиняються повноваження президента: відставка (на підставі особистої заяви); неспроможність виконувати повноваження за станом здоров’я; імпічмент і смерть.

"Лише у цих випадках виконання обов’язків президента України на період обрання і вступу на пост нового президента України покладається на Голову Верховної Ради (стаття 112 Конституції). Інших випадків виконання Головою Верховної Ради повноважень президента України Конституцією не передбачено", – наголосив Діденко.

Раніше ми розповідали, що Трамп переміг на праймеріс у Південній Кароліні.

Вас також може зацікавити:

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Вибори під вогнем: чи зможуть українці проголосувати у 2024 році

Чи будуть вибори під час війни: депутати всіх фракцій відповіли