RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.40
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

8 липня

Всі новини

Латвія передасть Україні 2500 безпілотників у рамках "коаліції дронів"

Протягом липня Латвія відправить Україні 2500 безпілотників в рамках "коаліції дронів". Перша партія, що складатиметься з 300 одиниць БпЛА, має надійти найближчим часом, а решту безпілотників поділять та відправлять поступово.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства оборони Латвії.

МО Латвії пише, що в рамках "дронової коаліції", до якої наразі входять 14 країн, передадуть Україні партію з 2500 безпілотників:

"Міністерство оборони повідомляє, що наступні партії безпілотників будуть передані Збройним силам України в липні поетапно в рамках дронової коаліції". До України буде поставлено понад 2 500 бойових безпілотників різних типів та характеристик на загальну суму 4 млн євро".

Перша партія складатиме 300 одиниць БпЛА та, за повідомленням МО Латвії, "буде доставлена найближчими днями".

Наступні партії дронів різних типів та призначення поділять та поступово відправлять протягом липня.

Міністр оборони Андріс Спрудс зауважив:

"Безпілотна коаліція набирає обертів. Наступним пакетом в Україну буде відправлено понад 2 500 безпілотників, вироблених сімома латвійськими компаніями. Разом з учасниками міжнародної безпілотної коаліції ми безперервно працюємо над тим, щоб доставити в Україну бойові безпілотники різної потужності відповідно до поточних потреб та вимог випробувань української армії. Водночас значні інвестиції вкладаються у подальший розвиток та впровадження безпілотних технологій".

За повідомленням МО Латвії, у 2024 році в країні виділили 20 мільйонів євро на "коаліцію безпілотників", з яких понад 10 мільйонів євро призначені для придбання безпілотників у латвійської оборонної промисловості.

У квітні і травні 2024 року Латвія вже відправляла в Україну 135 бойових безпілотників і засобів радіоелектронної боротьби різної потужності на загальну суму близько 1 млн євро.

"Міністерство оборони продовжить закупівлю бойових безпілотників латвійського виробництва, насамперед керованих першою особою FPV, до кінця року. Обсяги закупівель будуть розбиті на кілька закупівель, щоб дати можливість компаніям поступово нарощувати обсяги виробництва, а також адаптуватися до змін технічних специфікацій відповідно до українських вимог", – зауважується в повідомленні.

Раніше ми також писали про те, що Міністерство охорони здоров’я Латвії передасть українським лікарням 80 одиниць медичного обладнання та приладів – загальна сума допомоги від країни становитиме понад 340 тисяч євро.