RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Новини

17 вересня

Всі новини

У Washington Post розкрили роль Гарріс в історії з війною РФ проти України

Віцепрезидентка США Камала Гарріс була залучена в обговорення повномасштабної війни Росії в Україні ще на етапі отримання розвідувальних даних про наміри росіян. Вона активно підтримувала позицію Джо Байдена у рішеннях щодо підтримки України. Зараз ця дискусія зосереджена довкола теми про зняття обмеження для ударів по РФ.

Саме таку думку висловив оглядач Washington Post Девід Ігнатіус, що відомий своїми зв'язками у військовій і розвідувальній спільноті.

Він не називає свої конкретні джерела, проте стверджує, що вони перебували поруч із Гарріс під час описуваних подій: "Мої джерела побажали залишитися анонімними, але кожна деталь у цій розповіді походить від людини, яка була з Гарріс, коли відбувалися ці події".

"Гарріс "більш жорстка, ніж багато хто думає", - каже відставний чотиризірковий генерал, який неодноразово проводив для неї брифінги. А один з керівників її штабу сказав про неї так: "Вона завжди одна і та ж людина, яка домагається інформації…".

За словами оглядача, війна в Україні стала найбільшим зовнішньополітичним викликом для адміністрації, до якої зокрема була залучена Гарріс. Коли генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, у жовтні 2021 року попередив адміністрацію, що росіяни готуються до вторгнення, один з учасників брифінгу пригадує, що Гарріс "засипала" Міллі запитаннями: "Як швидко можуть рухатися російські війська? Які в них є підрозділи? Які в них є можливості?".

Ігнатіус пише, що напередодні вторгнення Камала Гарріс особисто передала президенту Володимиру Зеленському фінальні розвіддані. Зустріч відбулася на Мюнхенській конференції з безпеки 22 лютого, за кілька днів до російського вторгнення. Зеленський все ще сумнівався щодо вторгнення, на що Гарріс відповіла: "Ви помиляєтесь". Вона допитувалася у Зеленського, чи є у нього план захисту Києва і чи може він залишити місто в разі потреби.

Під час війни в Україні Гарріс поділяла та відстоювала позицію Джо Байдена - підтримати збройний опір України та уникнути війни США з Росією: "Ці цілі нерідко суперечать одна одній. Одне з джерел згадує, що вона прискіпливо розпитувала про плюси і мінуси поставок Україні ATACMS". Зараз ця дискусія зосереджена довкола теми, чи повинні Сполучені Штати зняти обмеження на використання Україною ракет великої дальності ATACMS, щоб дозволити бити по цілях в глибині Росії.

"Гарріс не переконана, що допомога Україні в нанесенні удару вглиб Росії буде хорошим компромісом для Сполучених Штатів. Але кажуть, що Байден вивчає можливість пом'якшення правил, і Гарріс, безсумнівно, підтримає його рішення. Колеги кажуть, що вона застосовує такий же зважений підхід і до інших питань, пов'язаних з ризиком ескалації", - пише Девід Ігнатіус.

Нагадаємо, на дебатах між віцепрезиденткою США Камалою Гарріс та колишнім президентом Дональдом Трампом перемогу отримала представниця демократів. За даними опитування 63% зареєстрованих виборців заявили, що краще виступила Гарріс, 37% - що Трамп.