RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Пакети допомоги США для ЗСУ дедалі менші: ЗМІ виявили причини

Пакети військової допомоги Україні від Сполучених Штатів Америки в останні місяці стали меншими через скорочення власних запасів Пентагону.

Про це повідомили журналісти телеканалу CNN, посилаючись на американських чиновників.

За словами співрозмовників, у Вашингтоні не передають великі обсяги допомоги, оскільки побоюються, що обороноздатність самих США поставлять під загрозу.

Через це Міністерство оборони попросило Конгрес США дати більше часу на освоєння 6 млрд доларів, що передбачені на озброєння та оснащення Збройних сил України. Доступ до коштів може бути закрито у разі невикористання до кінця цього місяця.

Це інша поведінка, аніж було рік тому, коли адміністрація президента США просила Конгрес якнайшвидше схвалити додаткове фінансування України.

За даними CNN, з квітня пакети допомоги Україні не перевищували 400 млн доларів, а вартість левової частки пакетів була в межах 125-250 млн доларів. Скорочення допомоги пов'язане також з темпами виробництва, які недостатні для одночасного постачання ЗСУ і наповнення запасів Міноборони. Особливо йдеться про артснаряди калібру 155 мм і зенітно-ракетних комплексів Patriot.

До початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сполучені Штати щомісяця виробляли до 15 тис. боєприпасів калібру 155 мм, зараз - 40 тис. снарядів.

Проте Пентагону все одно потрібно більше року для досягнення своєї мети з виробництва 100 тис. снарядів щомісяця. Відповідний процес збільшення виробництва йде за графіком, і триватиме роки, вимагаючи нових потужностей, розширення підприємств і бажання Конгресу виділяти кошти, повідомили джерела CNN.

Раніше ми писали, що США готують новий "суттєвий" пакет допомоги Україні.