RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Україна не готова до скасування змішаної системи виборів - Дубневич

Глава Комітету ВРУ з питань транспорту, народний депутат Ярослав Дубневич (блок Петра Порошенка) вважає, що Україна не готова до скасування змішаної системи виборів. За його оцінкою, депутати, обрані за мажоритарним принципом, користуються більш високою довірою українців. Крім того, лобіюючи інтереси свого регіону, мажоритарники виступають драйверами механізму реформ в країні. У той час як вибори за партійними списками призведуть до консервації політичної системи, а не до її оновлення, вважає нардеп.

"Питання про мажоритарну систему надзвичайно політизоване. Так, є і гречка (підкуп виборців на окрузі - ред.), і невдалий вибір, коли депутат щойно переміг і вже забув про своїх виборців, про свої обіцянки. Але впевнений, це виняток, а не правило. Оскільки у такого, вибачте, депутата, ніяких політичних перспектив немає. Його більше ніхто ніколи не вибере", - сказав Дубневич в інтерв'ю Обозревателю.

На думку депутата, вибори виключно за партійними списками - не варіант для України на даний момент. "Це призведе до консервації політичної системи в країні. А зараз країна, навпаки, потребує оновлення політичних еліт - тільки так можна сподіватися на реформи. Партійні списки - це управління законодавчою владою п'ятьма особами, головами партій, що мають шанс потрапити в парламент. Саме вони вирішуватимуть, кого брати в свої ряди. Будь-яка критика, дискусія, змагання думок зводяться нанівець. Депутат-особистість втрачається. На зміну приходить партійна маса... Україні на даному етапі не можна позбавлятися від мажоритарної системи. Оскільки саме мажоритарники, як показує нинішній досвід, - сила прогресу, що рухає, і реформ в своїх регіонах. Вони активні, старанні, по-хорошому зухвалі. Вони - той драйвер, який здатний запустити весь державний механізм реформ", - висловив свою точку зору нардеп.

За його оцінкою, депутати, обрані за мажоритарними округами, активніші в парламенті, так як перебувають під постійним прицілом суспільної думки на своєму окрузі. Як приклад нардеп наводить власний досвід і досвід свого брата Богдана. Брати Дубневичі обиралися за мажоритарними округами. Дубневич вважає це їх перевагою.

"У нас з братом є велика перевага: ми обиралися в конкретних округах. Є конкретні люди, які нам довіряють. Які нас вибирали (і не один раз). І саме вони, а не інформаційні провокатори, мають право давати нам справжню оцінку", - зазначає нардеп. Він повідомив, що, обираючи вперше в 2012-му році, він підписав двосторонню угоду з кожним населеним пунктом округу, де його передвиборні обіцянки були зафіксовані. За його словами, на сьогодні левова частка з них вже виконана.

Відповідаючи на щапитання про можливість чергових виборів, нардеп Дубневич зауважив: "Не має значення, вчасно вони відбудуться або достроково. Депутат повинен працювати так, ніби- вибори будуть завтра... Інакше вся його діяльність втрачає сенс".

За його словами, сьогодні в парламенті є сильне львівське лобі, яке відстоює інтереси регіону. Кожен десятий депутат парламенту представляє Львівщину. Існує навіть депутатське об'єднання "Львівщина". При цьому, лобіюючи інтереси Львівського регіону, депутати захищають інтереси держави в цілому, вважає глава Транспортного комітету, - така особливість самого регіону.

"Львівщина сьогодні - визначальний для країни регіон, по якому йдуть транспортні коридори в Європу, в якому зосереджені митні прикордонні пункти з країнами Європейського союзу, який має колосальні перспективи як транспортно-логістичний вузол. Переконаний: саме на Львівщині доречно побудувати логістичний хаб, підвівши до нього вузьку залізничну колію від західного кордону, щоб спростити сполучення з Європою. Львівщина повинна стати дверима в Україні для іноземного бізнесу, світового інвестиційного капіталу. Це дасть поштовх для розвитку нашої промисловості, торгівлі, інфраструктури, для відкриття нових підприємств, створення нових робочих місць. Для розвитку економіки в цілому - не тільки на регіональному - на державному рівні. Отже, можу сказати: лобіюючи інтереси Львівщини, ми лобіюємо державні інтереси", - підкреслив Дубневич.