RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Міноборони звинуватило Гриценка в старих "гріхах": прокуратура заперечує

В аудиторському звіті Міноборони про діяльність власного державного підприємства "Інвестжитло" за 2013 - 2015 роки прийшли до висновку, що накази екс-міністра оборони Анатолія Гриценка могли привести до нанесення державі збитків на загальну суму понад 100 мільйонів гривень.

Про це заявив Гліб Канівський, глава експертної організації StateWatch, повідомляє "Економічна правда".

У звіті йдеться про накази міністра оборони Анатолія Гриценка від 2005 року, якими ДП "Інвестжитло" наділили майном п'яти звільнених військових містечок в Одесі і Києві, який менеджмент державного підприємства продав разом з землею за 30,3 мільйона гривень. Пізніше будівлі на місці містечок були знесені, а на їх місці звели багатоповерхівки.

"Надалі, на підставі дозволів, виданих колишнім Міністром оборони Гриценком А.С., підприємством реалізовано об'єкти нерухомості, розташовані на земельних ділянках загальною площею 8,87 га (в м.Києві - 7,34 га, в м.Одесі - 1 , 53 га) ", - йдеться в звіті.

На виручені гроші військовим закупили квартири в Болграді Одеської області і в Очакові Миколаївської області. Деякі засоби ДП "Інвестжитло" використовувало для сплати податків і виплати заробітної плати своїм штату.

Втім, аудитори дійшли висновку, що при продажі не була врахована вартість землі, яка за підрахунками становить понад 100 мільйонів гривень.

"В даному аудиторському документі чиновниками втілена нетипова практика вказувати на конкретне прізвище. Фактично, ім'я Гриценка, який передав майно "Інвестжитлу" фігурує кілька разів поряд з багатомільйонними збитками, але жодним чином не вказані ті директори державного підприємства, які і продали військове майно. Це може свідчити про те, що хтось дав вказівки для правоохоронних органів, щоб кримінальне провадження відкривали саме проти Гриценка ", - вважає Каневський.

На запит про подальшу долю даного аудиторського звіту в Міністерстві оборони повідомили, що документ спрямований у військову прокуратуру Одеської гарнізона.

В свою чергу, в прокуратурі повідомили, що не бачать порушень законодавства або кримінально-караних діянь на сторінках згаданого звіту.

Нагадаємо, у вересні під час виступу Анатолія Гриценка на форумі YES модератор події, ведучий HardTalk на BBC Стівен Сакур, припустив, що політик навмисно оминає у своїй промові війну з Росією, бо не хоче, щоб йому нагадали про неефективну роботу на посаді міністра оборони.