RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Гриценко пояснив свій "мирний план" по Донбасу і Криму

Непублічна міжнародна група була створена, оскільки Мінські домовленості зайшли в глухий кут і не виконуються.

Про це заявив лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко в ефірі програми "PRIME Скрипін".

"Всі розуміють, що повернення окупованих територій може бути вирішене відносно швидко. Питання тільки, коли і на яких умовах. Ось ми і обговорювали", - говорить Гриценко.

План по врегулюванню конфлікту передбачає, що питання контролю над кордоном в Донбасі має бути вирішено в першу чергу. В цьому плані прописано, що кількість введених миротворців має становити 30-40 тисяч чоловік і вони повинні вводитися на Донбас саме на тих умовах, які вигідні Україні, а не РФ, а саме: щоб була перекрита межа, через яку поставляють нову техніку і озброєння . Тільки так, на думку Гриценка, на сході України можна поетапно відновити дію законодавства України, подолати екологічні катастрофи і відновити окуповані території.

"Якби високі чини, які уповноважені приймати рішення, підписавши перший" Мінськ "у вересні 2014 го, або другий" Мінськ "в лютому 2015 року, забезпечили те, що там написано і був спокій - не було б необхідності збирати ніякі групи" , - вважає він.

Гриценко підкреслив, що учасники дискусії відразу домовилися, що напрацьований і узгоджений план ляже на столи всім чинним главам держав.

"Його дійсно поклали на стіл і Порошенко, і Макрона, і Меркель, і Трампу, і Путіну. Його поклали, як тільки зробили. Це не те, що ховається", - зазначив Гриценко.

Лідер "Громадянської позиції" наголосив, що план робився не "під вибори". Він нагадав, що група працювала ще рік тому: "Напрацювання ці були передані в лютому, потім ще в травні. Це говорить про те, що йде пошук реального вирішення".

Гриценко додав, що план передбачає застосування військових, поліцейських механізмів, механізмів по лінії Міністерства юстиції, по лініях інших міністерств. У ньому мова йде не тільки про Донбас, а й про Крим.

"Це було принципово. На цьому і я в тому числі наполіг. Слово Крим в Мінських документах -і в перших, і в других - відсутня. Тому перше ж пропозицію, яке в цьому плані як завдання, - Україна повинна повернутися в межі міжнародно визнаних кордонів за станом на лютий 2014 року, включно з Кримом ", - підкреслив Гриценко.