RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Яценюк назвав п'ять викликів, що стоять перед Україною в 2019 році

Лідер "Народного фронту", екс-прем'єр Арсеній Яценюк назвав п'ять основних викликів, що стоять перед Україною в 2019 році.

Про це він заявив, відвідавши з лекцією Український католицький університет у Львові разом з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич.

Так, за словами Яценюка, перший з викликів, які стоятимуть перед Україною в наступному році - економічний.

"Світову економіку лихоманить. Останні події на Wall Street показують, що вартість грошей зросла, акції падають. Для України це означає підвищення вартості запозичень".

У той же час він зазначив, що кредити МВФ Україні бере під 1%, а за кредити, які беруться на ринку, вже сьогодні треба платити близько 10%.

"Так, під ці кредити МВФ треба реформувати країну. Так просто не дають гроші. Але це стимул для України .Економічна проблема нікуди не поділася. Подивіться, що відбувається в Європі. Популісти пропонують прості рішення в складних проблемах. це означає, що вони брешуть. Тому що складна проблема вимагає ще більш складного рішення ", - сказав він .

Другий виклик, за його словами, політичний - вибори президента і парламенту в 2019 році.

"Головне - не дати розвернути країну назад. Боротьба за курс України до європейської сім'ї через складні реформи повинна відбитися в тому числі і в політичній боротьбі. Демагоги і популісти мають великий шанс, як і в інших країнах Європи, захопити владу. І наслідки такого захоплення всім відомі. Багато обіцяти, зробити так, щоб люди повірили, а потім привести це все до економічної, політичної і соціальної кризи - це шлях, який пройшли багато країн. і ми цього повинні уникнути ", - вважає він.

Ще один виклик, підкреслив лідер "Народного фронту" - війна, яка не завершена.

"Було багато різних "мінських протоколів","мінських угод", рішень Ради безпеки ООН про те, як Україна відновить територіальну цілісність. На жаль, Мінський процес довів свою безрезультатність. Вже пройшло чотири роки, а ми навіть не досягли повноцінного перемир'я і припинення обстрілів українських військовослужбовців на територіях Донецької та Луганської областей ", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що спроби розділити питання окупації Донецька і Луганська та питання незаконної анексії Криму, в тому числі навіть деякими західними партнерами, не є прийнятними для України - "Для нас і Донецьк, і Луганськ, і Крим - це українська територія, вона повинна бути повернута ", - додав він.

Четвертий виклик - це проблема трудової міграції, підкреслив Арсеній Яценюк, зазначивши, що це питання гостре не тільки в Україні, а й у всій Європі.

"Тенденція на наступне десятиліття наступна. Якщо ми не вирішимо економічну та безпекову проблему того, щоб трудова міграція зупинилася, ми будемо страждати в світовій конкуренції, від відсутності якісної кваліфікованої робочої сили, через проблеми з Пенсійним фондом. І базовий показник - це старіння населення, це зменшення кількості українців".

П'ятий виклик, на його переконання, - проблема державного управління.

"Функції президента, парламенту і прем'єр-міністра в Україні занадто змішані. І тому є вічний конфлікт між президентом і прем'єр-міністром. Тому ми з Петром Олексійовичем (Порешенком. - Ред.) Frenemies (" закляті друзі "). Необхідно вирішувати вже зараз на конституційному рівні функції і повноваження ключових органів державної влади для того, щоб кожен знав, за що він відповідає ", - додав політик.

Яценюк звернувся до студентства УКУ: "Перед нами виклики, але перед нами великі можливості. А перед вами - так точно. Ми закладаємо основи, а молоді, як говорив митрополит Шептицький, - повинні будувати рідну хату", - сказав лідер "Народного фронту" .

Спілкуючись з представниками ЗМІ після відвідування університету, Арсеній Яценюк підкреслив, що Український католицький університет - це зразок "справжньою світовою і європейською освіти": "Україна - це ж Європа, і то краще частина Європи." Майбутнє кується в освіті. І то, як кують освіту в Українському католицькому університеті, заслуговує найвищої поваги ", - сказав він, підсумувавши, що" за Україну 2019 го року треба боротися так, як ми боролися за Україну в 2014-му ".