RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Противодействовать популизма: аналитические центры обсудили работу в условиях выборов

12 грудня в Київському центрі Українського католицького університету відбулася зустріч-дискусія представників аналітичних центрів, присвячена роботі під час президентської та парламентської виборчих кампаній, обговорювались два ключових питання: як якісній аналітиці та реформам не загубитися у вирі передвиборної кампанії і як вести комунікацію з органами влади в перевиборний період.

Організатором дискусії виступив Міжнародний фонд "Відродження".

Як аналітика існує в умовах політичного популізму? Як можна досліджувати запит суспільства на популізм? Як можна працювати з політиками в умовах, коли вони поширюють популістські заяви? Ці та інші питання стали відправною точкою для дискусії.

Як зазначив у вступному слові виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко, тема популізму була винесена на обговорення як та, яка є і буде наскрізною і яка визначає політичний ландшафт у виборчий рік.

"Загроза полягає не просто в площині того, що до влади можуть прийти політики, які поширюють популістські тези. Проблема в тому, як ця лавина популізму буде впливати на суспільство і його трансформації. Наскільки сильна ерозія політичних процесів в суспільстві внаслідок того, що обставини, які генерують популізм, посилюються в Україні та світі. Це завдання для аналітичних центрів - побачити весь спектр таких викликів і дати оцінку того, як з ними впоратися ", - зазначив Сушко.

Значна частина дискусії була присвячена обговоренням професійних стандартів і своєрідного етичного кодексу побудови аналітичних досліджень, покликаних превентивно убезпечити аналітичні центри від несвідомих маніпуляцій і зменшити можливості нечесних політиків до їх використання в своїх дискурсах.

Також як одна з ключових тем, які обговорювалися - принципи комунікації складних аналітичних продуктів для широких аудиторій і то, як рухаючись до спрощення і популяризації тез аналітичних досліджень, не втратити сенс і не підірвати довіру.

В рамках дискусії була створена ініціативна група по розробці стандартів підготовки аналітичних продуктів, в тому числі етичних. Результати роботи групи будуть представлені в рамках Конференції аналітичних центрів наступного року.

Додатково було вирішено зібрати найуспішніші кейси з протидії використанню аналітичних продуктів політиками в рамках маніпулятивних тез, а також обговорити спільний документ, пропонувати порядку денного для політичних партій напередодні парламентських виборів.

Конференція аналітичних центрів відбудеться в лютому 2019 року.