RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Про що мріє Польща: названо три ключові характеристики "ідеальної" України

Польський історик і фахівець з питань України Лукаш Адамський розповів, якою саме Україну хотіли б бачити польські еліти.

Три головні пункти, яким повинна відповідати Україна очима Польщі він озвучив в інтерв'ю "Апострофу".

"По-перше, це повинна бути Україна, у якій нарешті запанує не тільки демократія, а й верховенство права, тобто країна з низьким рівнем корупції та без залишків радянської бюрократії. Саме через це Буг розмежовує не лише дві держави, а за підсумком останніх 30 років - і дві території з у середньому чотирикратною різницею в рівні добробуту", - сказав експерт.

По-друге, за словами історика, в Польщі мріють про Україну, яка стане її партнером в НАТО і ЄС, "буде підтримувати її бачення європейської безпеки і інтеграції, поверне собі контроль над окупованими Кримом і Донбасом".

І, по-третє, природно, на думку Адамського, що в Польщі не хочуть бачити Україну "націоналістичним заповідником".

"Хочеться, щоб Україна успішно провела деімперіалізацію та надалі відбудовувала свою українську тотожність, але водночас не стала націоналістичним заповідником, який буде виправдовувати етнічні чистки, забороняти польським установам проводити ексгумації чи ставити хрести на могилах жертв УПА, робити героями колаборантів із нацистами, а в школах поширювати нісенітницю, що польська держава була окупантом чи колонізатором українських земель. Українські професійні історики розуміють, що Волинь, Поділля та Наддніпрянщина увійшли до складу польської держави на прохання самих руських еліт у 1569 році, а етнічно змішана територія Галичини була міжнародно визнаною частиною польської держави. На жаль, еліти, зазвичай, воліють вірити в націоналістичні маніпуляції", - додав він.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Президент не всемогутній: чого Польща чекає від виборів в Україні.