RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Суд зобов’язав 210-ту ОВК під Черніговом перерахувати бюлетені на 34 дільницях

На Чернігівщині в окрузі 210 з центром у Прилуках до цього часу остаточно не встановлено результати виборів, що відбулися 21 липня.

Цей виборчий округ потрапив до переліку менше десяти проблемних в Україні, де виборче свавілля триває і до сьогодні. Складається враження, що в окружної виборчої комісії було завдання забезпечити перемогу одного з кандидатів, якому вкрай необхідно потрапити до парламенту, аби сховатися на майбутні п`ять років за депутатською недоторканістю. Потрібну перемогу Сергію Коровченку мала б забезпечити київський адвокат Оксана Соколовська, яка є його ставленицею.

За словами чернігівського адвоката Миколи Торбєєва, під час прийому виборчої документації та підрахунку голосів в ОВК зафіксовано низку порушень, через що кандидат у народні депутати по цьому округу Борис Приходько звернувся до суду.

Як повідомляли ЗМІ, під час повторного підрахунку голосів на одній із дільниць було виявлено 112 невідомих зайвих бюлетенів. Це було зазначено у постанові ОВК, яка була затверджена підписом голови та секретаря комісії. Голова ОВК Оксана Соколовська не змогла пояснити, де взялися ці бюлетені та де вони обліковуються.

На частині дільниць виявлені порушення при транспортуванні та збереженні виборчої документації. По інших дільницях невідомо як саме подавалися результати. Є розбіжності між протоколами ДВК та підсумковим протоколом ОВК.

Крім того, було встановлено порушення під час безперервного засідання ОВК: під час нічних перерв, які оголошувала голова ОВК Соколовська, члени ДВК, що супроводжували виборчу документацію, їздили додому, залишаючи її в ОВК фактично без нагляду, що ставить під сумнів її цілісність і відсутність будь-яких сторонніх втручань у документи.

Враховуючи ці факти порушень, Чернігівський окружний адміністративний суд зобов’язав ОВК здійснити перерахунок голосів на 33-й ДВК.

Однак це рішення не було виконано, бо його оскаржили в апеляційній інстанції. Шостий адміністративний апеляційний суд зобов’язав ОВК здійснити перерахунок голосів на 34 дільницях.

Як раніше писали ЗМІ, поліція побачила у діях Соколовської склад злочину та 1 серпня внесла повідомлення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 12019270210001079, а потім відкрила провадження за ч. 4 ст. 158 Кримінального кодексу України. Згідно з цією статтею, звинувачені караються позбавленням волі на строк до десяти років.

Водночас ЦВК схвалила 31 липня заміну п’яти членів ОВК 210. Однак ще на вчора нові члени ОВК 210, у тому числі секретар комісії і заступник голови, другу добу не могли прийняти присягу через постійну відсутність голови Оксани Соколовської. Засідання ОВК постійно переносилося.

"Попри всі перешкоди, попри спроби затягування судового процесу, коли під час розгляду апеляції була спроба зробити відвід усій колегії суддів, ми змогли здобути перемогу у суді, і на сьогодні призначений перерахунок голосів. Якби не було порушень і зловживань, ніхто б не боявся перерахунку бюлетенів. Не треба дестабілізувати ситуацію, якщо все чесно, треба брати і рахувати. Того вимагає закон", - наголошує кандидат у народні депутати Борис Приходько.

Він закликає представників громадськості і ЗМІ пильно спостерігати за перерахунком голосів в ОВК 210, а особливо за діями голови Соколовської Оксани. Адже тільки належний громадський контроль дозволить чесно встановити підсумки голосування в окрузі.