RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Політолог розкритикував фейкове дослідження щодо виборів у Дніпрі і розповів про атаки на Загіда Краснова

Лідер "Громадської сили" Загід Краснов 16 жовтня оприлюднив відеозвернення до міського голови Дніпра Бориса Філатова, в якому викликав його на дебати. Згідно з даними соцдосліджень саме Краснов і Філатов є головними опонентами на виборах мера Дніпра, при цьому на Краснова здійснюється тиск за допомогою ЗМІ та публікуються фейкові соцдослідження, де його рейтинг штучно занижений.

Зокрема, раніше на сайті Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол" були оприлюднені результати дослідження переваг жителів Дніпра на замовлення інституту Центром суспільного розвитку "Інтер-акція". Результати показали, що Борис Філатов поступається Загіду Краснову. Відповідаючи на питання: "За яку з цих партій Ви б проголосували, якби вибори міської ради відбувалися найближчої неділі?" 25,7% серед тих, хто визначився з вибором партії, обрали партію "Громадська сила", на другому місці - "Пропозиція" з 22,6%. На третьому місці йде президентська партія "Слуга народу" з 11,2%.

Якщо говорити про мерські вибори - жоден з кандидатів в першому турі не набирає більше половини голосів городян. 33,2% серед тих, хто визначився з вибором, підтримують Загіда Краснова - лідера партії "Громадська сила". Мера Бориса Філатова - 30,1% виборців. Далі, з триразовим відставанням йде кандидат від "Слуга народу" Сергій Риженко. У другому турі 47,3% респондентів обрали б Загіда Краснова, а 31,5% дніпрян - Бориса Філатова. 21,2% респондентів не визначилися.

Лідером антирейтингу став Борис Філатов, з 60,3% голосів "нелюбові" дніпрян, другий - його колишній опонент на виборах мера Олександр Вілкул з 47,6%, на третьому - Сергій Нікітін. Далі - Сергій Риженко з 10,7%, Мгер Куюмчян з 10,3%. У Краснова антирейтинг 9,5%. З огляду на високий антирейтинг мера, його опонент Загід Краснов має шанси на перемогу на виборах.

Як вважають політологи, в зв'язку з цим для Бориса Філатова вийти на дебати з Загідом Красновим було б логічно для боротьби за симпатії городян. Однак міський голова не прийняв виклик. Тим часом проти Загіда Краснова його опоненти задіяли медійний ресурс зі ЗМІ та груп в соцмережах, які виливають на нього недостовірну інформацію.

Сергій Биков, директор Інституту публічної політики та консалтингу "Інпол" прокоментував ситуацію: "Це показові вибори, коли навіть визнаним соціологам долари геть закрили очі. Два тижні тому в ІА "Інтерфакс-Україна", я заявив, що ставлю мільйон гривень, що лідерами мерських виборів у Дніпрі буде пара Філатов і Краснов. До цього "Рейтинг" публікував матеріал, де фігурували інші дані. Не знаю, чому "Рейтинг" назвав це "дослідженням", адже по суті, це була звичайна рекламна листівка. Я викликав на парі "Рейтинг", який, очевидно, не прийняв ставку. Одна справа - прокричати, що тебе попросили Корбан з Філатовим, інша - ставити свої гроші. Якби "Рейтинг" вірив, що їх "дослідження" правильне, вони б взяли ставку, а відмова - підтвердження, що їх "дослідження" не мають нічого спільного з соціологією. Мені дуже шкода, що організація, яка підписала договір з US Embassy Kyiv Ukraine, не гребує бруднити своє ім'я заказухою".