RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Український дипломат дав важливі свідчення щодо прохання Януковича про введення військ РФ: опубліковано відео

Росія надала офіційний статус зверненням Віктора Януковича до президента Росії Володимира Путіна про використання Збройних сил РФ для відновлення "конституційного порядку" в Україні, яке на Раді Безпеки ООН зачитав офіційний представник РФ Віталій Чуркін.

Про це заявив колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв під час судового засідання в ході надання свідчень в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

"Звернення Януковича було не просто зачитано і показано. Вранці того ж дня Російська Федерація надала йому статус офіційного документа Ради безпеки ООН, така формула існує. Процедура проста - потрібно лише написати листа голові з проханням роздати документ членам РБ ООН як офіційний документ", - заявив Сергєєв.

Він додав, що Радбез ООН вже наприкінці лютого 2014 роки знав, що Росія за допомогою регулярних військ захоплює Крим.

"В останній день лютого 2014 року суспільству і Раді безпеки ООН вже було відомо, що в Україні, в Криму здійснюється акт агресії", - сказав він.

За його словами, він ініціював звернення до голови Ради безпеки ООН про скликання позачергового засідання. На наступний день засідання було призначено.

"Стенограми немає. Але те, що там відбувалося можна дізнатися з наступних засідань 1 і 3 березня. На цих засіданнях говорили про те, що відбувається захоплення державних установ в Криму невідомими людьми в зеленій формі", - розповів Сергєєв.

Він додав, що єдиним джерелом інформації про те, що відбувається на півострові були незалежні засоби масової інформації та органи влади.

"Інформацію, яку я отримав від співробітника МВС, який працював в місії і отримував інформацію з України. І так ми розуміли, що відбувається. Це давало нам можливість орієнтуватися. Плюс наші колеги з інших країн, які мають супутник, з нами ділилися інформацією. Працювали над тим, щоб довести, що це акт агресії і Росія перейшла межу", - підкреслив Сергєєв.

Нагадаємо, раніше перший президент України Леонід Кравчук розповів, як розважався Янукович в ніч побиття студентів на Майдані.