RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Стирчать вуха Москви: названа причина, чому в ЄС роздмухують скандал навколо України

У жорсткій реакції Румунії, Угорщини, Греції та Болгарії на український закон про освіту проглядається вплив Росії, але в той же час це є і відповіддю на становлення України.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів блогер і військовий експерт Олексій Арестович.

"Тому що всі звикли бачити Україну маленьким тупорилим телям, якого можна доїти направо і наліво, з яким можна робити що хочеш, яке не рипається і не смикається. Це реакція наших сусідів на те, що ми почали рости над собою, набувати геополітичної суб'єктності. Це реакція на наше зростання. Вони відчули загрозу становлення України. Україна, яка усвідомила себе, стала на ноги і пішла самостійно, при всіх наших проблемах, криє Румунію, Угорщину, Грецію, Болгарію і всіх, хто там обурився, як бик вівцю. Ми – найбільша країна Європи, 40 мільйонів населення, промисловий потенціал і так далі", - пояснює він, додаючи, що перераховані країни в геополітичному сенсі важливі тільки коли вони разом як члени ЄС і НАТО.

В даному контексті Арестович також наводить історичну аналогію з подіями, коли після оголошення Ізраїлю про незалежність на нього напали п'ять сусідніх країн.

При цьому говорячи про російський вплив на перелічені європейські країни Арестович зазначає, що "будь-яку стратегію видає системність".

"Один раз – це така справа, два – це дуже цікаво, а три – це вже система. Угорщина обурюється, збирає коаліцію проти закону про освіту. Угорці починають роботу проти нас у ПАРЄ і в інших інститутах. Угорці заявляють, що пригальмують нашу асоціацію [з Євросоюзом]. Угорський міністр закордонних справ, не спитавши, приїжджає в Закарпаття і відмовляється зустрічатися з нашим міністром закордонних справ. І угорці оголошують на 13 число акцію про "самовизначення Закарпаття". І це на тлі того, як у нас опозиція розпочинає протести в центрі Києва. Що це таке? Це погоджена дія. Вуха Москви стирчать з усіх боків", - пояснює експерт.

Однак він зазначає, що в даній ситуації не все зводиться до Москви.

"В Угорщині при владі націоналісти, типу нашої "Свободи", тільки ще більш дурні. Я взагалі схильний це кваліфікувати – бо військове планування здійснюється завжди за найстрашнішим варіантом – як початок спеціальної операції угорського уряду з розпалювання сепаратистського бунту на Закарпатті", - вважає Арестович.

Читайте на "Апострофі" також повний текст інтерв'ю: У Путіна залишився останній шанс в Україні, а загроза є не тільки з боку Росії - Олексій Арестович.