RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Антипольських настроїв у нас немає: Україна відреагувала на загрозливу заяву влади Польщі

Український МЗС прокоментував заяву глави МЗС Польщі Вітольда Ващиковського про те, що Варшава запускає процедури, які не дозволять людям з вкрай антипольськими поглядами в'їжджати в країну.

"Хотіли б наголосити, що в Україні немає антипольських настроїв, більшість українців абсолютно позитивно ставляться до Польщі, попри розбіжності в оцінках складного історичного минулого", - відзначили в прес-службі відомства.

Підкреслюється, що в українському суспільстві є чітке розуміння необхідності подальшого зміцнення співпраці з Польщею як в інтересах двох народів, так і всієї Європи.

"Підтвердженням цьому є сотні тисяч українців, які проживають у Польщі", - йдеться в заяві.

"Свого часу разом з Польщею ми досягли розуміння, що історичне примирення можливе за європейським християнським принципом «Прощаємо і просимо пробачення». Переконані, що ми маємо йти до примирення шляхом взаємного сприйняття один одного, а не нав’язування своєї точки зору. Цей принцип польській стороні було запропоновано втілити у практичну площину шляхом підписання і реалізації відповідної дорожньої карти, проте відповідь все ще очікуємо", - заявили в МЗС України.

Як повідомляв "Апостроф", на початку листопада польський сенатор і історик Ян Жарин звинуватив Україну в варварському поводженні щодо питань історичної пам'яті. У зв'язку з цим директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вказав на те, що вже з'явилися польські політики, які бачать Польщу "Четвертим Римом".