RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Неприємно, але не так вже й погано: аналітик оцінив ситуацію з планом США по миротворцях на Донбасі

Пропозиція Україні від спецпредставника Держдепартаменту США Курта Волкера не вносити в ООН свою резолюцію по миротворцях на Донбасі є доказом несамостійності Києва.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Адже виходить, що політики третьої держави радять, що треба робити. Але в нашому випадку іншого варіанту я поки не бачу. Україна не є навіть регіональною наддержавою, яка могла б самостійно виробляти політику, особливо щодо конфлікту на Донбасі. Це неприємно, але це так. У тому ж "нормандському" форматі ми діємо не самостійно, а разом з Німеччиною і Францією", - зазначив експерт.

Однак, каже він, вищевказана позиція США не є значним програшем для України.

"Мандат миротворців підписується двома сторонами конфлікту. Одна сторона відома – це Україна. Хто є другою стороною? Якщо сьогодні винести в ООН нашу резолюцію, то другою стороною будуть Захарченко і Плотницький, враховуючи категоричну позицію Росії, що вона не учасник конфлікту. У такому разі Захарченко і Плотницький вже не терористи, а одна зі сторін процесу", - коментує Тишкевич.

Аналітик нагадав, що РФ в Раді Безпеки ООН здатна заблокувати будь-які ініціативи України.

"Нещодавня ситуація з розслідування застосування хімічної зброї в Сирії показала, що без згоди РФ практично жодна резолюція не може бути прийнята. Що в такому випадку буде з українською резолюцією? Україна вийде на ООН з гарним проектом, на нього буде накладено вето, а українські дипломати будуть говорити про те, яка страшна Росія і як погано вона вступила, але на практиці нічого від цих розмов Україна не отримає. Буде лише величезна кількість приводів для інформаційного шуму, політичних спекуляцій, але реального вирішення проблеми не знайдеться", - сказав Ігар Тишкевич.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "США відкрили план по Донбасу: три важливих моменти".