RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Заява НАТО про статус України: дипломат зробив важливе уточнення

Дипломат Василь Філіпчук прокоментував появу інформації про надання Україні статусу країни-аспіранта НАТО.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"От на кого розрахована фейкова новина про "надання Україні статусу країни аспіранта НАТО"? Ще в 2005 році Україна та НАТО розпочали "Інтенсифікований діалог щодо прагнень України до набуття членства в НАТО". Він саме так офіційно називався - щодо прагнень (aspirations) України. А через три роки в заключній заяві НАТО в Бухаресті взагалі було чорним по білому написано "одного дня Україна буде в НАТО". Це значно серйозніша заява ніж якась нова згадка на сайті НАТО щодо країн, які прагнуть вступити в Альянс", - написав Філіпчук.

Він також нагадав, що прагнення України офіційно було зафіксовано ще в квітні 2005 року і підтверджено в квітні 2008-го. Дипломат підкреслив, що ні інтенсифікований діалог, ні навіть заява на найвищому рівні в Бухаресті абсолютно нічого не значать з точки зору вступу в НАТО.

"Для вступу в НАТО потрібна підтримка всіх країн Альянсу, а без врегулювання конфлікту з РФ це - неможливо. Тобто спочатку врегулювання і лише потім - рішення про вступ. Навпаки - лише якщо НАТО вирішить розпочати війну з Росією", - пояснив він.

Як повідомляв "Апостроф", міністр оборони Естонії Юрі Луйк висловив упевненість, що Україна обов'язково стане членом НАТО.