RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Путін хоче угоду, а Захід шукає баланс: в Росії вказали на різницю підходів по Україні

Країни Заходу знаходяться в пошуку балансу стримування і діалогу з Росією, в той час як Кремль прагне укласти з Заходом угоду з питання України.

Про це в інтерв'ю Главкому розповіла російський політолог Лілія Шевцова.

За її словами, реакція Заходу на недавні вибори президента в Росії є показовою. Незважаючи на те, що легітимність голосування в Криму не визнається, легітимність президента Володимира Путіна в цілому не заперечується.

"Реакція Заходу на Росію, як на нинішні вибори, так і на наступні події буде завжди двозначною і суперечливою. З одного боку, західний істеблішмент і ліберальні демократії прийшли до висновку, що Росію потрібно стримувати заради власної ж безпеки. Але з іншого боку, Захід завжди буде намагатися шукати шляхи розмови з Росією. Західний істеблішмент виходить з того, що ізолювати цю країну не можна, це небезпечно", - пояснює цю подвійність Шевцова.

Говорячи про вимоги Кремля в діалозі з Заходом, російський експерт заявила, що Росія хоче для себе права інтерпретувати основні принципи і правила гри на міжнародній арені, в тому числі по своєму тлумачити поняття територіальної цілісності, суверенітету і демократії. На такі поступки Захід не готовий, але в той же час йому потрібні канали для спілкування з Росією з питань врегулювання конфліктів, енергетичної безпеки, наркотрафіку та міграції.

Що ж стосується України, то тут, за словами політолога, Захід готовий обговорювати конфлікт тільки за участю українців, незважаючи на прагнення Росії укласти угоду за спиною Києва.

"Захід готовий говорити про конфлікт Росії з Україною, але тільки за участю самої України, що дуже добре. Путін у 2017 році пропонував Трампу і Тіллерсону обговорювати українську проблему без українців. Ось бачення Кремлем можливої угоди з Заходом. І конфронтація - це той інструмент, за допомогою якого Путін намагається схилити Захід", - відмічає Шевцова.

Детальніше про зовнішню політику Росії і відносинах Заходу з Кремлем читайте в матеріалі "Апострофа": В оточенні Путіна ведуть боротьбу дві партії, а Захід готується до довгої "війні".