RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Джерело розповіло, як українська влада торгується з МВФ по важливому питанню

Українська влада продовжує торгуватися з Міжнародним валютним фондом з питання законопроекту про антикорупційний суд, намагаючись виторгувати для себе вигідніші умови.

Про це "Апострофу" повідомив нардеп з фракції "Народного фронту", який побажав залишитися анонімним.

"Вони (один з авторів законопроекту Георгій Вашадзе, міністр юстиції Павло Петренко, куратор законопроекту з Адміністрації президента Олексій Філатов, -" Апостроф ") говорять, що досягли консенсусу з МВФ. Але хто з фонду може підтвердити ці слова? Потрібно підтвердження від людини з МВФ, а краще лист. Інакше потім полетять звинувачення в нашу сторону, що ми голосуємо не за те, що дійсно вимагає МВФ. Тобто нам пропонують ризикнути, повірити, а потім виявиться, що це не так ", - обурювався нардеп, який брав участь в засіданні закритої робочої групи, на якому обговорювався законопроект про антикорупційний суд.

На даний момент один з основних спірних моментів - хто буде мати останнє слово у відборі суддів: Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) або міжнародний рада експертів. В Україні запропонували МВФ два варіанти вирішення спору.

"Є два варіанти. Перший - якщо збори у складі 7 експертів ветують того чи іншого кандидата, то їхнє вето ВККС (16 членів) може подолати у тому ж процентному співвідношенні або більше. Кому в голову прийшла ця безглузда ідея, я не знаю", - дивується нардеп.

Другий варіант простіший, але також має на увазі деяку перевагу української влади.

"Збираються ВККС і рада експертів, і вето можна подолати двома третинами голосів. Але й тут у ВККС в будь-якому випадку буде більшість", - підкреслив нардеп від НФ, з якою жоден з варіантів не сподобався. Та й МВФ, за його прогнозами, також не влаштують такі альтернативи.

Детальніше про суперечки навколо антикорупційного суду і переговорах з МВФ читайте в матеріалі "Апострофа": "МВФ просто послав нас": Україні висунули жорстку вимогу, часу залишилося мало.