RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Полігон для випробувань: названо цілі путінських провокацій в Азовському морі

Кремль використовує Україну як полігон для перевірки не тільки своєї військової техніки, а й прийомів для протистояння західним країнам, зокрема, США.

Про це розповів "Апостроф" військовий експерт Валентин Бадрак.

За його словами, провокації в Азовському морі спрямовані на досягнення Росією цілого ряду цілей.

"Коли ми маємо справу з Кремлем, ми завжди маємо справу зі змішаною версією. З одного боку, Кремль веде зондування ситуації, виміри реакції України. І тут потрібно розуміти, що будь-яке ослаблення української сторони миттєво використовується для того, щоб розвинути свій успіх на якомусь напрямку або ділянці. Тут є й економічний момент, економічні експерти кажуть про астрономічні цифри наших втрат в обігу, який гальмується внаслідок агресивної морської політики Москви", - відзначає Бадрак.

Як вважає експерт, ситуацію з ростом напруги в Азовському морі необхідно також розглядати з точки зору більш широкої картини.

"Етап дуже прохолодних відносин між США і Росією змушує РФ вести агресивні дії там, де вона може лякати прольотами своїх літаків поруч із кораблями НАТО. Виходити з якимись речами, що можуть дратувати, у Балтійський регіон, слати меседжі про те, що може бути агресія проти балтійських держав, і перевіряти реакцію НАТО. І, звичайно ж, для Росії вкрай зручний український полігон. РФ тримає Україну як лабораторію, полігон і для випробувань своїх нових озброєнь, і для послань Заходу. В даному випадку я не відділяю ситуацію залякування України (в тому числі підготовку до українських виборів, а Росія буде впливати тут дуже серйозно) і послання Заходу про те, що, мовляв, "якщо діалог не буде виходити, то ми можемо вести свою дуже агресивну політику на українській ділянці", - пояснює фахівець.

На його думку, нинішня слабкість України на море, а разом з тим, її зусилля по виправленню цієї ситуації (за допомогою США) дражнять Росію і спонукають Кремль до дій.

"Зрозуміло, що в нас сьогодні проблеми з корабельним складом, в нас сьогодні не так швидко вводяться в дію навіть катери. Й навіть те, що ми розраховуємо на ракетний "москітний" флот - це тільки майбутнє. При цьому Росію дуже дратує ситуація, коли, наприклад, в Очакові будується навчальний центр, база морської піхоти (для України за допомоги ВМС США, - "Апостроф"). Дуже активним подразником для Кремля є те, що американці передають нам військові катери. Це все разом узяте створює досить серйозні подразники для Кремля і, відповідно, змушує його братися за цей напрямок, за цілий "шматок", в який вони намагаються вгризтися та прогризти тут які тільки можливо проломи", - резюмував Бадрак.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Валентином Бадраком: Україна створює потужну ракету, в Кремлі вже дуже турбуються.