RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

В "Батькивщине" заявили о замалчивании проблемы Будапештского меморандума

Керівництва України та країн-гарантів Будапештського меморандуму продовжують замовчувати тему виконання взятих на себе зобов’язань, і виступи на 73-й сесії Генеральній асамблеї ООН в черговий раз це підтвердили.

Таке переконання висловив у своєму блозі на сайті Обозреватель член політради партії «Батьківщина», лідер правозахисного руху «Сила права» Андрій Сенченко.

«Я чекав цього виступу президента та сподівався, що Петро Порошенко поставить питання щодо виконання Будапештських гарантій ребром. Але президент так і не сказав про те, що може стати відправною точкою для відновлення повноцінного миру та повернення всіх наших територій», – розчаровано констатував лідер «Сили права».

Втім, тему виконання Будапештського гарантій все ж підняли в Нью-Йорку, зокрема президент Польщі в своїй доповіді наголосив на важливості дотримання міжнародним співтовариством взятих на себе зобов'язань і згадав документ, згідно з яким Росія, США і Великобританія гарантували Україні територіальну цілісність за відмову від третього за потужністю ядерного арсеналу на планеті.

В той же час, президент Україні у своїй промові відзначив, що розгортання операції миротворчої місії на Донбасі має стати головним важелем для відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, Будапештський меморандум – це міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні.

Як повідомляв «Апостроф», президент Польщі Анджей Дуда звинуватив ООН в тому, що організація допустила порушення Будапештського меморандуму, згідно з яким Росія, США і Британія гарантували Україні безпеку.