RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Не викручуючи рук: в Росії озвучили умову уходу найманців Путіна з Донбасу і Криму

Тільки вмовляннями можна домогтися від президента Росії Володимира Путіна повернення анексованого Криму та окупованого Донбасу до складу України.

Таку думку в колонці на "Апострофі" висловив російський опозиціонер Костянтин Боровий.

"Візьмемо Трампа. У нього дуже м'яка позиція по відношенню до Путіна: він вважає, що його потрібно вмовляти, а не викручувати руки; що потрібно формулювати умови зміни ситуації - піти з Криму, зі сходу України. Ось і нове висловлювання: що Росії потрібно або продемонструвати, що вона не виробляє хімічну зброю, або ліквідувати це виробництво і дослідницькі центри. Путіну, здавалося б, нескладно реалізувати ці можливості, але він продовжує будувати з себе незламного лідера. За цю негнучку позицію доводиться розплачуватися йому самому і його оточенню", - упевнений він.

За його словами, переговори потрібні Путіну ще й для того, щоб утримати владу в своїх руках і не втратити авторитет в очах росіян.

"Путіну потрібні будь-які зустрічі і переговори, хоча б враження, що він залишається світовим лідером, що впливає на щось. Це йому потрібно в першу чергу для утримання влади - щоб залишатися в очах громадян Росії адекватним лідером. І, в другу чергу, щоб зберегти капітали, які, за різними оцінками, становлять до 2 трлн доларів, які різними способами інвестовані в західну економіку або переміщені для збереження", - додає політик.

На даний момент, за словами Борового, Путіна навряд чи щось може врятувати.

"Путін зберігає надію на те, що йому є що обміняти на пом'якшення режиму санкцій. Засоби масової пропаганди забиті фотографіями Путіна в Парижі: то він з дружиною Макрона, то недалеко від Трампа ... Але імідж Путіна такий, що навіть сидіти поруч з ним небезпечно, тому що це бруд, яка прилипає до адекватних лідерам. було вже багато переговорів, на яких Путін і Лаврову пропонували сформулювати: "А що ви можете запропонувати?". Відповідь поки - "нічого". Але даром нічого не буває. Нещодавно були дуже грізні заяви, що переговори про статус Криму неможливі, що це не обговорюється. Це означає, що насправді обговорюється. Це означає, що у всякому разі керівники або оточення Путіна розуміє, що проблема саме в цьому - в статусі Криму, хімічну зброю ... І, найголовніше, закон, який почав діяти в зв'язку з тим, що Росія застосовує бойові отруйні речовини, які вона начебто ліквідувала", - констатує експерт.

Він упевнений, що Путін потрапив у досить важку ситуацію, і сам того не відаючи наближає розпад Росії.

"У Путіна важка ситуація. І в самій Росії почалися дуже серйозні процеси: закипає Кавказ, Далекий Схід реагує на авторитарний характер влади. Самим розумним в цій ситуації для збереження влади було б почати відступати. Але Путіну, як він сам думає, для збереження влади відступати не можна. Значить, він наближає розпад держави, відсторонення цієї групи від влади. Якщо десять років тому це здавалося абсурдом і перебільшенням, то зараз питання дезінтеграції Росії відкрито обговорюються", - резюмує опозиціонер.

Детальніше про поїздку Путіна в Париж, читайте в матеріалі "Апострофа": Путін у важкій ситуації: розпад Росії наближається.