RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​Дипломат пояснив, чим Росія лякає Європу

Європейці не посилюють санкції проти Росії через вибори на Донбасі, бо остерігаються, що Кремль у відповідь піде на більш радикальні порушення.

Таку думку висловив "Апострофу" експерт із питань зовнішньої політики і безпеки Богдан Яременко.

"Вся реакція Європи прозвучала до виборів. Тому тут все впирається в неповороткість, небажання, відсутність політичної волі до зміцнення режиму санкцій проти Росії або неготовність ряду країн зміцнювати ці санкції. Отже, всі обмежилися тим, що ці вибори не визнаються - і все.

Про посилення санкцій треба говорити, але справа в тому, що в порівнянні з іншими можливими сценаріями порушення Росією Мінських домовленостей, які можуть привести до ескалації і насильства - те, що сталося зараз, сприймається як менша проблема. Більшою проблемою усі, або більшість європейців, бачать прийняття якихось заходів, які можуть підштовхнути Росію до більш радикальних порушень. І цей елемент як раз може стримувати європейські країни. До того ж наростає невдоволення санкціями всередині європейських країн", - розповів експерт.

На тлі більш глобальних порушень, вибори на Донбасі не викличуть ніякої особливої реакції з боку Європи.

"Ми бачили у виконанні Росії збитий пасажирський літак, масові обстріли, окупацію частини України. Тому проведення якихось виборів - це дрібне порушення з точки зору європейських країн, яке не тягне на якісь окремі санкції. Але санкції обговорюються в інших аспектах - вони вводяться в контексті ситуації на Азовському морі. Тому самі по собі ці вибори з точки зору європейців не є чимось таким, що заслуговує радикальних і екстремальних форм реакції", - переконаний Яременко.

Більш детально про санкції проти РФ читайте в матеріалі "Апострофа": Європа з питання Донбасу веде себе по-джентльменськи: що робити Україні.