RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Називати речі своїми іменами: Зеленському дали пораду по переговорах з Путіним

Президента України Володимира Зеленського чекають зустрічі з главою Росії Володимиром Путіним в ході яких йому варто послідовно робити акцент на жорсткій позиції по відношенню до агресії РФ.

Про це "Апострофу" розповів політолог Михайло Басараб.

"Зеленському не вдасться уникнути зустрічей із президентом Росії Володимиром Путіним. Особливо – у рамках переговорів за участю наших західних партнерів, у рамках засідань нормандського формату. Я не сказав би, що розмова Зеленського з Путіним віч-на-віч обов’язково буде трагедією. Питання в тому, про що з Путіним розмовляти. Самоізоляція не допоможе. Президент України повинен просто називати речі своїми іменами – Росія в порушення норм міжнародного права здійснила акт збройної агресії щодо України, окупувала частину території, захоплює українських громадян і завдає величезних збитків фактом окупації та бойовими діями. Тому зустрічі потрібні, щоб послідовно і неухильно наголошувати на жорсткій позиції України", - вважає Басараб.

За його словами, відносини між Зеленським і Путіним мають вторинне значення.

"Ось якою має бути позиція українського президента. Як би Путін не ставився до Зеленського, він сьогодні є президентом України. І ставлення (Путіна) має вторинне значення. Значення має лише те, наскільки готовий президент України жорстко заявляти українську позицію в присутності Путіна. Російські колаборанти п'ять років розповідають, що Україна буде змушена іти на поступки Росії. Але шлях поступок Росії має один фінал – фізичне знищення українців і ліквідація української державності. Всі розмови про поступки, про впровадження Мінських домовленостей – це ніщо інше, як широке поле для політичних маневрів дуже досвідчених геополітичних авантюристів з Кремля", - упевнений політолог.

Що стосується переговорів із західними партнерами, то тут позиція України також повинна бути безкомпромісною.

"Звернення українського президента до західних партнерів повинне бути сформульоване наступним чином: Росія вчинила агресію, окупувала частину наших територій. Будь-яка держава, яка визнає верховенство права і свою відданість демократичним ідеалам, повинна діяти стосовно агресора і окупанта так, як велить міжнародне право. А якщо Росія його порушує, вона повинна зазнавати тотальних і безумовних санкцій. Будь-які компроміси за рахунок України є неприйнятними", - резюмував Басараб.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо Зеленський піде на поступки по Донбасу, фінал буде один.