RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Зеленський ризикує: дипломат вказав на важливий нюанс з переговорами в Парижі

Президент України Володимир Зеленський йде на великий ризик на переговорах в Нормандському форматі в Парижі, оскільки планує запропонувати врегулювання конфлікту на Донбасі, яке йде врозріз з Мінськими угодами.

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України, колишній перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий для "Апострофа".

На його думку, такі розбіжності між позицією Зеленського в Парижі і Мінських угод можуть зашкодити досягненню компромісу в питанні врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Декларуючи свої "червоні лінії", Зеленський йшов і йде на дипломатичний ризик, оскільки їх дотримання очевидно порушує ряд положень Мінських угод, що президент Зеленський усвідомлює і публічно про це заявляв. Але у боротьбі характерів з Путіним він уже здобув дипломатичну перемогу. Путін погодився на участь в Нормандському саміті, усвідомлюючи, що український президент наполягатиме на адаптації діючих Мінських угод", - зауважив Чалий.

Також дипломат назвав "червоні лінії", які президент України вже позначав раніше, це, на його думку - зміни в Конституції країни, курс на європейську інтеграцію, проведення виборів на Донбасі виключно в рамках українського законодавства. Ці моменти, як вважає Чалий, відображають загальнодержавний компроміс і надають мандат Зеленському говорити в Парижі від імені всіх українських політичних сил.

"Зеленський чітко позначив свої "червоні лінії"... В рамках реінтеграції Донбасу не вноситимуться жодні зміни до Конституції України, не будуть змінюватися зовнішньополітичні пріоритети України; вибори на непідконтрольних територіях будуть проводитися тільки за українськими законами і після виконання всіх пунктів Мінських угод , що стосуються питань безпеки, включаючи контроль на ділянках українсько-російського кордону... Його "червоні лінії" практично повністю збігаються з "червоними лініями" прописаними в Заяві опозиційних партій в Раді, яку вони прийняли до Нормандського саміту. Це свідчить про те, що мандат Зеленського на проведення переговорів в рамках саміту підтриманий практично всім парламентом", - зауважив експерт.

Як повідомляв "Апостроф", 9 грудня, в Парижі відбудеться "нормандський саміт" по обговоренню процесу врегулювання ситуації на Донбасі, в ньому приймуть участь президент України Володимир Зеленський, президент Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.