RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.39
  • НБУ:EUR 43.45
НБУ:USD  40.39
Політика

Новини

8 липня

Всі новини

Чим гірше - тим краще: як Кремль намагається використовувати пандемію проти України в своїх цілях

Росія разом з Іраном просувають ініціативу зняття або хоча б послаблення санкцій в період карантину, введеного в усьому світі через пандемію коронавируса.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Експерт уточнив, що Іран, який сильно постраждав від пандемії, став ініціатором такого проекту, і міжнародне співтовариство вже готове піти на поступки - зокрема, про це говорив генсек ООН Антоніу Гутерріш. Україні в таких умовах необхідно бути напоготові, що Росія також не отримала послаблень.

"До подібних заяв варто поставитися серйозно. Справа не тільки в закликах Ірану і Росії. За послаблення міжнародних санкцій, хоча б на час епідемії, виступив і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Хоча його заява не стосувалося конкретно Росії, але подібні заклики - серйозний сигнал. Поки, завдяки зусиллям західних і наших дипломатів цю хвилю вдається стримувати. США не хочуть ослаблення санкцій щодо Ірану. Є також питання по КНДР. Київ має цим користуватися, всіляко звертаючи увагу на те, що поки є порушення, санкції повинні зберігатися", - сказав експерт.

Експерти відзначають, що пом'якшення санкцій ніяк не допоможе Росії подолати пандемію коронавірусу, оскільки ні про постачання продуктів ні про ліки мови не йде - обмеження на поставки цих груп товарів були введені президентом РФ Володимиром Путіним, а не міжнародним співтовариством.

У той же час політичний експерт Руслан Бортник вказує, що росіяни можуть ініціювати кризу в ОБСЄ і ООН, якщо відмовиться платити членські внески в ці організації.

"Росія, використовуючи фактор COVID-19, може спробувати створити кризи в ОБСЄ і в ООН, як, наприклад, це було з ПАРЄ, коли росіяни відмовили платити членські внески і поставили керівництво Асамблеї перед складним вибором. Держави Великої сімки на таку розтяжку поставити не вийде, хоча економічні наслідки епідемії дають росіянам додаткові аргументи на користь пом'якшення санкцій. Чим гірше буде ситуація з вірусом в США і ЄС, тим більше у Москви шансів на ослаблення режиму санкції", - додав він.

Детальніше про російські проекти щодо зняття санкцій в період пандемії читайте в матеріалі "Апострофа": Путін використовує коронавірус для небезпечної гри проти України.