RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

"Надсилаємо чіткий сигнал": дев'ять країн ПАРЄ виступили із заявою через війська Путіна поблизу кордонів України

На весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) делегації дев'яти країн поставили свої підписи під спільною заявою про провокації Російської Федерації, війська якої зосереджені біля кордонів України, і ескалацію військових дій.

Про це повідомила на своїй Facebook-сторінці народний депутат Марія Мезенцева.

Найближчим часом цей документ буде зареєстровано і направлено в Бюро ПАРЄ, Комітет міністрів і Генеральному Секретарю Ради Європи. Ймовірно, до нього приєднається ще більше підписантів. Поки підписи поставили делегації 9 країн - Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Швеції, Грузії, Румунії, Азербайджану та України.

У цьому документі підписанти підтверджують непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і висловлюють стурбованість "збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню з боку підтримуваних Російською Федерацією угруповань, зростанням кількості жертв і, особливо, постійним нарощуванням і концентрацією надмірних військових сил в безпосередній близькості до українських кордонів, а також на незаконно анексованому Кримському півострові".

"Все це підриває стабільність і безпеку на нашому континенті", - сказано в заяві.

Делегації-підписанти закликали Російську Федерацію припинити свої провокації, зупинити блокаду Керченської протоки і почати деескалацію ситуації.

"Останніми кроками, зокрема, недавньою відмовою від відновлення зобов'язань щодо припинення вогню, Росія демонструє своє небажання мирного вирішення конфлікту на Сході України. Навпаки, Росія відкрито підриває зусилля, спрямовані на сприяння миру, шляхом необґрунтованого переміщення своїх військ, одночасно постійно помилково звинувачуючи Україну і заперечуючи свою причетність до Донбасу ", - сказано в документі.

Також Росію закликають припинити дезинформаційні провокації і кібератаки, а також напади в соціальних мережах України, які "суттєво погіршують і підсилюють, і без того, небезпечну ситуацію".

"Ми, що нижче підписалися, повинні серйозно сприймати провокації Російської Федерації і ескалацію військових дій і відправляємо Росії дуже чіткий сигнал про те, що, в разі відмови, на Росію чекають серйозні наслідки, включаючи санкції", - підкреслили представники країн, що підписали документ.

Як повідомляв "Апостроф", у вівторок, 20 квітня, над частиною окупованого Криму та міжнародних вод Чорного моря Росія ввела тимчасові обмеження на польоти. Заборона буде діяти до 24 квітня.