RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Розмова" з Лавровим і загроза вторгнення військ Путіна: що сказав на брифінгу глава МЗС України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба допускає можливість вторгнення російських військ, які зосереджені біля кордонів України, протягом найближчих тижнів і стверджує, що Україна докладає всіх зусиль для дипломатичного і мирного вирішення конфлікту на Донбасі, однак відповіді від МЗС РФ поки не було.

Про це глава МЗС України сказав під час онлайн-брифінгу для іноземних медіа.

За словами Кулеби після вторгнення Росії в 2014 році, незаконної окупації Криму і захоплення окремих районів в Донецькій і Луганській областях, від російського керівництва можна очікувати чого завгодно.

"Ніхто не міг передбачити до 2014 року, що Росія буде першою країною з часу Другої світової війни, яка спробує анексувати у сусідньої суверенної держави, але вона це зробила. Російське військове нарощування, яке відбувається зараз, є ще більш масовим, ніж у 2014 році , що означає, що ми не можемо виключати жодного сценарію. ми не можемо знати напевно, чи вирішить Москва почати новий етап агресії проти України. Але очевидно, що вони будуть вже готові зробити це через кілька тижнів", - підкреслив український міністр.

При цьому Кулеба зазначив, що в українському уряді не знають дати і часу, коли Росія перетне лінію фронту або спровокує нову хвилю загострення.

"Але ми чітко бачимо стратегічну підготовку Російської Федерації, військову підготовку", - сказав він.

За словами міністра, Україна не планує ніякого наступу на Донбасі. Українським військам наказано не реагувати на провокації.

"На жаль, інша сторона робить все можливе, щоб їх провокувати", - повідомив міністр.

Для вирішення конфлікту дипломатичним і мирним шляхом Українське сторона докладає всіх зусиль. Зокрема, Кулеба повідомив, що хотів з цього приводу провести розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, проте не отримав відповіді.

За його словами, тепер все залежить від України і тих країн, які "відстоюють повагу до міжнародного права і суверенітету в Європі, щоб демотивувати Путіна від подальших агресивних кроків".

Як повідомляв "Апостроф", У вівторок, 20 квітня, над частиною окупованого Криму та міжнародних вод Чорного моря Росія ввела тимчасові обмеження на польоти. Заборона буде діяти до 24 квітня.