RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Альтернатива членству в НАТО: як Захід може допомогти Україні протистояти агресії Кремля

НАТО слід було б створити Українську ініціативу стримування (UDI), включивши її в свою нову стратегічну концепцію, щоб допомогти нашій країні протистояти російській агресії.

Про це пише "Апостроф", посилаючись на статтю колишнього заступника генерального секретаря НАТО, помічника міністра оборони та посла в НАТО, Росії та Південній Кореї Олександра Вершбоу.

За його словами, така форма партнерства могла б стати продовженням програми НАТО з розширення можливостей партнерів (EOP), за якої союзники зроблять все можливе (крім надання гарантій за статтею, згідно з якою напад на одного з членів розглядається як напад на НАТО в цілому) для допомоги у протистоянні Росії.

"Ініціатива могла б включати не лише військову техніку та навчання, а й заходи щодо підвищення стійкості України до кібератак, дезінформації, економічної війни та політичної диверсії, визнаючи, що Україна була метою номер один для Росії та лабораторією для відпрацювання методів гібридної війни", - пише у статті для The National Interest Олександр Вершбоу.

Експерт-міжнародник Олексій Кафтан вважає, що таке "членство без членства" в НАТО цілком узгоджується з курсом на офіційний вступ України до Альянсу.

"Ми цілком можемо здійснювати рух по обох напрямках. Якщо рухатися в цьому напрямку, то починати треба з того, що незважаючи на підтримку з боку США наших прагнень до Альянсу, треба розуміти, що це займе, м'яко кажучи, деякий час, враховуючи протидію зі сторони Берліна та Парижа нам потрібно те, про що заявляв у своєму виступі пан Резніков (міністр оборони Олексій Резніков, "Апостроф") – продовжувати працювати над функціональною сумісністю наших збройних сил із збройними силами НАТО, тобто це дотягування до стандартів Альянсу, зокрема у галузі закупівель для Міністерства оборони", - каже Кафтан.

Читайте матеріал: Новий шанс або серйозний ризик: що пропонує НАТО Україні.