RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Україна та Єгипет обговорюють укладання преференційної торгівельної угоди

Україна працює над тим, щоб укласти преференційну торговельну угоду з Єгиптом. Ця тема стала ключовою в ході візиту до Каїра першої віцепрем'єр-міністерки — міністерки економіки України Юлії Свириденко.

Про це Свириденко повідомила у Facebook.

"Наші країни мають великий потенціал для розширення торговельно-економічного співробітництва. Єгипет — вже наш найбільший економічний партнер у регіоні MENA (Близький Схід та Північна Африка). Це 7-й за розміром ринок збуту для українських виробників — 2,8% у структурі експорту у 2020 році. Загальний обсяг торгівлі між нашими країнами у 2020 році становив $1,8 млрд, з яких 95% — українські товари та послуги", — зазначила вона.

Наразі Єгипет, за її словами, впроваджує масштабну програму — будує понад 20 нових міст, зокрема нову адміністративну столицю, нові дороги, розвиває портову інфраструктуру. І державні видатки в інфраструктуру дають позитивні результати.

Основні статті українського експорту до Єгипту — зернові, чорні метали, олія та тютюн. Однак Україна зацікавлена у присутності на єгипетському ринку не тільки сільськогосподарської та сировинної продукції, а готова нарощувати й диверсифікувати експорт продукції з доданою вартістю, найперше — харчової та переробної промисловості.

Взаємовигідний інтерес присутній, на думку Юлії Свириденко, у сільському господарстві, енергетиці, промисловості, транспортній інфраструктурі та логістиці, будівництві, космічних технологіях, інформаційних технологіях, туризмі, охороні здоров’я тощо.

Україна приділяє велике значення співпраці з Єгиптом у сфері фітосанітарного захисту та зацікавлена у збільшенні торгівлі продуктами рослинного та тваринного походження.

Науково-дослідні інститути обох країн у п'ятницю, 17 грудня, підписали угоду про співробітництво у сфері стандартизації та якості. Вона зможе дозволити у майбутньому спростити доступ на ринки та пришвидшити товарообіг.

"Вірю, що це один із кроків до поглиблення співпраці та позитивний сигнал для можливості підписання міжурядової преференційної угоди", — написала з цього приводу Свириденко.

Нещодавно повідомлялося, що за підсумками цього року доларовий ВВП України складе рекордні за всю історію 195 млрд доларів.