RU  UA  EN

Пʼятниця, 31 травня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

31 травня

Всі новини

Європа не буде нейтральним спостерігачем: Росію застерегли від нападу від України

У разі нападу Росії на Україну, ЄС не залишиться осторонь, а діятиме рішуче. З такою заявою виступив напередодні візиту в Україну представник Євросоюзу із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Борель.

Про це повідомило польське агентство PAP, яке нещодавно взяло у нього інтерв'ю.

Борель при цьому зазначив, що нинішня ситуація несе у собі загрозу не лише для України, а й для стабільності та безпеки всього регіону.

"ЄС діятиме рішуче, якщо Росія зробить нові акти агресії проти України. Нинішня ситуація є загрозою стабільності та безпеки не лише для України, а й для усього регіону, і її не можна обговорювати "без усіх зацікавлених сторін за столом", - зазначив Борель.

При цьому Борель висловився за те, щоб Євросоюз брав участь у переговорах із Росією щодо так званих "гарантій безпеки".

На його думку, Європа не може виступати на цих переговорах як нейтральний спостерігач.

"ЄС не може бути нейтральним спостерігачем у переговорах, якщо Росія дійсно хоче обговорювати архітектуру європейської безпеки, ми з цією метою будуємо спільну зовнішню політику та політику безпеки та спільну політику безпеки та оборони", – сказав голова Европейської дипломатії.

Також він зазначив, що представники Євросоюзу регулярно контактують зі своїми українськими колегами. При цьому мета першої робочої поїздки Бореля у 2022 році – поговорити з українськими партнерами ЄС про їхнє занепокоєння та про те, що можна зробити для їхнього вирішення.

Водночас Борель акцентував увагу на тому, що будь-яка країна світу, включаючи Україну, має право самостійно обирати, до яких політичних чи військових альянсів їй вступати. За словами Бореля, питання щодо України ніхто не вирішуватиме без участі самої України.

"Я також хочу наголосити, що Україна, як і будь-яка інша країна у світі, має право і може вільно обирати свої політичні та альянси безпеки чи партнерства. Ніхто не буде приймати рішення з питань, пов'язаних з Україною, без України", - резюмував Борель. .

Раніше ми також повідомляли про те, як США можуть допомогти Україні уникнути масштабної війни з Росією.