RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Які "кордони" "ДНР" та "ЛНР" визнала Росія: карта

Як відомо, 21 лютого в Москві відбулося позачергове засідання Ради безпеки РФ. За його підсумками президент Російської Федерації Володимир Путін підписав документи про визнання незалежності так званих "Л/ДНР". Це може наблизити повномасштабний військовий конфлікт України з РФ у рази, оскільки відкритим залишається питання, у яких саме межах визнано зазначені "республіки".

Про це повідомило видання "Медуза".

Загвоздка полягає у тому, що у "конституціях" самопроголошених республік їхніми кордонами є адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Проте, за підсумками бойових дій у 2014 – 2015 роках, значна частина територій цих областей опинилася і залишається досі під контролем Києва.

Отже, визнання Російською Федерацією незалежності цих " республік " може означати, що Росія визнала в тих межах, які прописані у тому " конституціях " . А якщо ні, то Москва повинна буде прийняти відповідний документ, в якому буде зазначено, в яких саме межах вона визнає незалежність самопроголошених республік. Очевидно, відповідь буде зрозумілою вже найближчим часом. Заступник голови комітету СФ з міжнародних справ Андрій Клімов заявив, що в договорах про дружбу і співпрацю йтиметься "про ті території, які знаходяться у встановлених сьогодні кордонах".

Якщо Росія все ж таки визнає суверенітет "Л/ДНР" над тими територіями, які прописані в їх "конституціях", то в результаті Москва в якийсь момент може вимагати від Києва залишити ті території Луганської та Донецької областей, які зараз знаходяться під контролем ЗСУ . Це може стати надзвичайно неприємним важелем тиску на Київ. В якийсь момент цей тиск навіть може стати військовим .

На це вже прозоро натякнув перший заступник голови комітету Держдуми з питань міжнародних справ В'ячеслав Ніконов. За словами Ніконова, Росія може "наполегливо попросити" офіційний Київ "звільнити" територію "республік": "Я не виключаю, що якщо буде визначено і належність до ЛНР-ДНР територій республік в їхніх адміністративних кордонах, то з боку Росії може бути висловлена настійна прохання залишити ці межі українським військам. І тоді вони будуть, насправді, дуже нелегким вибором".

Але все ж таки сам факт визнання "республік" Москвою зовсім не зобов'язує її відвойовувати для "республік" ті території Луганської та Донецької областей, які вони вважають своїми.

Раніше ми також повідомляли про те, що США ввели санкції після визнання Росією "ЛДНР".