RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Міністр інфраструктури Кубраков закликає країни ЄС заблокувати торгівлю з окупантом

Очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков вимагає від Євросоюзу ввести ключові транспортні санкції проти російських та білоруських компаній. Після введення цих санкцій фактично буде унеможливлена торгівля агресора з Європою.

Про це міністр розповів на своїй сторінці у Facebook.

За словами Кубракова, після початку повномасштабного вторгнення окупантів на територію України низка країн продемонстрували солідарність з нашою державою та закрили повітряний простір для російських літаків.

"Майже одразу після повномасштабного вторгнення, ЄС, а також Великобританія, США, Канада та інші демократичні країни закрили свій повітряний простір для російських авіакомпаній", – підкреслив він.

Однак настав час завдати головного удару по окупанту – країни Євросоюзу мають відмовитись від торгівлі з російськими та білоруськими компаніями.

"Вже понад три тижні закликаємо Європейський Союз прийняти два системних та болючих рішення, які заблокують торгівлю з країною-терористом: закрити усі порти для російських, а також пов’язаних з нею компаній. Закрити доступ до автомобільної мережі для російських і білоруських перевізників", – наголосив міністр.

Кубраков зазначив, що наразі існує домовленість з кількома країнами, які готові прийняти це рішення, проте ЄС не має консенсусу в цьому питанні.

"Ми знаємо, що на рівні Єврокомісії та більшості країн ЄС до цих рішень готові. Зокрема Польща, Литва, Латвія та Естонія можуть заблокувати транзит вантажівок з Білорусі та Росії - однак є низка країн, які не готові йти на подібні кроки. Так, наприклад, основний аргумент керівництва Німеччини полягає у тому, що Росія постачає до країни продукти та вугілля", – розповів він.

Не дивлячись на позицію німецьких колег, міністр продовжує переговори з міністром транспорту та цифрової інфраструктури Німеччини Фолькером Віссінґом та запевняє, що певний прогрес у питанні вже є.

"Я задаю своїм колегам питання: здорожчання продукції, фактично, у межах похибки чи торгівля з вбивцями мирних людей — що має обрати сучасна європейська країна?", – заявив Кубраков.

Міністр висловив сподівання, що невдовзі питання введення головних транспортних санкцій проти окупантів буде мати позитивну відповідь та навів приклад рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі, який рішуче засудив військову агресію Росії проти України.