RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Переборщили з ядерними загрозами: Кремль перейшов до тактики "хитрих планів"

Кремль за кілька днів до "параду 9 травня" кардинально змінив риторику: від ядерних погроз перейшов до тактики "хитрих планів".

Про це заявляє український військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов.

За його словами, рішення про відмову від повітряної частини параду теж може бути пов'язане з тим, що президент РФ Володимир Путін, його військові підлеглі та телевізійні пропагандисти перестаралися з ядерними погрозами у бік колективного Заходу.

"Ще на початку війни, коли стало очевидно, що жодного взяття України "за три дні" не буде, Путін наказав міністру оборони Сергію Шойгу та начальнику Генштабу Валерію Герасимову привести Ракетні війська стратегічного призначення (РВСП) у "особливий режим" несення служби. Хоча у Білому домі сухо зазначили, що уважно стежать за ситуацією, командування НАТО розцінило такий наказ, як переведення РВСН у режим бойової готовності з явною загрозою завдання ядерного удару. Аналогічної думки дотримувалися, судячи із заголовків у західній пресі, і керівники держав ЄС", - зауважує експерт.

Примітно, що на параді "родзинкою" мав стати літаючий командний пункт, так званий "літак судного дня", що було б прямим натяком на використання ядерної зброї.

"Повітряного параду не було. Натомість Путін пустився в міркування про недопущення глобального конфлікту. Минулого тижня оточення Путіна розганяло тему ядерної війни. У відповідь у США та Британії розганяли тему фізичної ліквідації Путіна. І за пару днів до параду Кремль кардинально змінює риторику, і тепер вони не хочуть використовувати ядерну зброю", - Олег Жданов.

Путін хоч і стверджує, що не хоче глобального конфлікту, а за фактом робить все, щоб війна проти України розрослася до рівня світової. До всього - вихід військ РФ із Сирії може загострити ситуацію на Близькому Сході, адже ізраїльська влада не буде спостерігати за загрозами від Хезболли. Тому цілком ймовірний новий арабо-ізраїльський конфлікт. На тлі нового загострення на Близькому Сході виникне зростання цін на нафту, що вигідно Росії.

Оскільки зараз Кремлю не вдалося повторити "успіхи" 2014-2015 років - змушений перейти до тактики "хитрих планів". Вся риторика оточення Путіна говорить про те, що невдовзі будуть спроби надати Заходу якусь "попередню угоду" з Україною для того, щоб виграти час для підготовки наступного удару, додав військовий експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Парад без "перемоги": як Путін намагається приховати сліди своїх провалів в Україні