RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

​Названо два проблемних питання, які заважають партії Порошенка об'єднатися з "Народним фронтом"

У зв'язку з останніми подіями в політичному житті України все частіше обговорюється питання об'єднання двох великих сил – "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту".

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко у своїй статті на "Апострофі" пише, що сторони не можуть домовитися по двом важливим питанням, тому в даний момент такий союз неможливий.

Аналітик підкреслив, що в процесі об'єднання БПП і НФ беруть участь відразу кілька груп. Зокрема, президент Петро Порошенко з найближчими соратниками (нардепи Ігор Кононенко, Сергій Березенко, Ігор Гринів, генпрокурор Юрій Луценко, екс-прем'єр Арсеній Яценюк з частиною нардепів від НФ, нинішній прем'єр Володимир Гройсман, секретар РНБО Олександр Турчинов зі своїм оточенням, глава МВС Арсен Аваков зі своїми нардепами-фронтовиками і група спікера Ради Андрія Парубія.

Петренко підкреслив, що однією з основних зараз є суперечка щодо партійної квоти. Серед можливих варіантів 50/50 або 70/30 на користь БПП. Також не можуть досягти консенсусу сторони щодо розподілу мажоритарних округів.

"Ці два проблемні питання стали причиною припинення розмов про нового прем’єра, ротацію міністрів та інші кадрові призначення. Ще до початку осені активно обговорювалась заміна "занадто самостійного" Гройсмана на представника НФ, секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олександра Турчинова", - пише експерт. Він також нагадав, що раніше про своє бажання стати головою уряду давав зрозуміти і Юрій Луценко. Генпрокурор почав активно порушувати кримінальні справи як щодо депутатів, так і щодо міністрів.

"Усе це в сукупності робить перспективи подібного об’єднання дуже проблематичними. Та й кожен гравець має свої інтереси та амбіції", - підкреслив аналітик.

Більше читайте у статті Ігоря Петренко на "Апострофі" Порошенко і Яценюк об'єднуються зі скандалами, а Саакашвілі роблять тараном.