RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Медреформа в Україні: стало відомо, яким лікарям загрожує втрата роботи

Прийнята в Україні медична реформа дозволить лікарям заробляти набагато більше, ніж зараз, але й загрожує втратою роботи для непрофесіоналів.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють, що розмір доходів лікарів буде прямо залежати від кількості пацієнтів.

"Поступово лікарі первинної ланки будуть забувати таке слово, як "зарплата", і оперуватимуть словом "дохід", який буде залежати від кількості пацієнтів у лікаря. Також їх чекають такі зміни, як свобода вибору місця роботи і припинення статусу бюджетника", - пояснив заступник голови МОЗ Павло Ковтонюк на прес-конференції з роз'яснення реформи.

Після старту медичної реформи лікарі за кожного пацієнта отримуватимуть 370 гривень від держави, а за дітей і пенсіонерів - в два рази більше.

Однак такий стан справ може призвести до того, що багато лікарів залишаться без роботи через свої непрофесійні дії.

"Скорочення штату буде залежати від того, як лікар лікує і чи є у нього пацієнти. Я думаю, що мережа медичних установ і лікарів буде оптимізована. Але все це буде відбуватися плавно. У нас в півтора рази більше лікарів, ніж в сусідніх країнах. Тому можна очікувати, що якась частина лікарів буде оптимізована ", - говорить експерт по медреформі Ольга Стефанишина.

При цьому експерт впевнена, що в боротьбі за пацієнта лікарі не будуть приписувати хвороби, яких у людини немає, так як будуть відповідальними за те, щоб хворий зміг безкоштовно здати аналізи або пройти обстеження.

Детальніше про те, що чекає на медпрацівників та на пацієнтів після старту медичної реформи читайте в матеріалі "Апострофа": Медреформа: що зміниться у найближчий рік і коли буде список платних послуг.