RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Колишній в'язень Кремля розповів про порядки у кримській в'язниці та свій авторитет серед ув'язнених

Колишній російський політв'язень і заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз планує допомагати політв'язням, як і робив це під час свого перебування в кримській в'язниці.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Є речі, які вантажем на мені лежать – це наші ув'язнені, й не тільки політичні. Я ділити не буду, більшість там кримських татар, але я зустрічався з іншими так званими "диверсантами". Я до [кримського політв'язня Володимира] Балуха мав можливість підійти. Як старосиділець я мав такі привілеї: міг підійти, сказати: "Відкрий кабінет, мені треба переговорити". І я з ними там розмовляв по-чоловічому. Деяким я говорив: "Хлопці, ви що робите? Навіщо підписуєте досудові угоди?", - каже Чийгоз, пояснюючи, що у в'язниці не буває нічого таємного і якщо відбулася бесіда зі слідчим один на один, то буквально через півгодини зміст розмови буде відомо всім, кому це треба.

Тому тих, хто підписував папери, знала вся в'язниця і привласнювала їм статус слабкого. Чийгоз каже, що закликав затриманих за надуманими звинуваченнями не здаватися і пам'ятати про те, що на їх захист стала держава, до того ж вони чоловіки і не повинні так чинити.

"Буду допомагати. Моя дружина весь час мала зв'язок із їх дружинами і виступала ніби адвокатом. Дружини до неї зверталися, говорили, в яких камерах сидять чоловіки, а я мав можливість допомогти, чим міг. У тих умовах, у яких ми там всі перебуваємо, важлива будь-яка увага", - говорить Чийгоз.

При цьому він згадує про зустріч з Русланом Зейтуллаєвим (фігурант "справи Хізб ут-Тахрір", якому збільшили термін до 15 років позбавлення волі, - "Апостроф").

"Коли мене на спецпост вели, у продолі (тюремний коридор, - "Апостроф") хтось кричить: "Ахтем-ага!" Я зупинився, подивився, а там щуплий хлопчик, одні вуха стирчать. Я кажу: "Чого ти там стоїш?" А його поставили "на шарах", тобто дивитися, що відбувається, щоб встигнути повідомити. Я кажу: "А чому ти "на шарах"?" Він каже: "Поставили, Ахтем-ага". Я кажу: "Ти зі своїм статусом "на шарах" не можеш бути. Хіба немає якихось "простих", щоб виконувати цю функцію?" Я звернувся, і його відразу прибрали. Тобто увага іноді дуже важлива", - згадує він.

На питання про те, чи був в ув'язненні Чийгоз головним, він відповідає ствердно.

"Чесно, так. Це вони самі визначили, тому що мій процес тривав більше року, і всі у в'язниці тільки про цей процес і говорили", - говорить він.

Також колишній політв'язень зазначив, що деякі поняття з тюремного лексикону дуже чітко позначають якісь дії, але він намагається утримуватися від їх застосування у звичайному житті.

Також читайте повний текст інтерв'ю на "Апострофі": У Криму - терор, там кожного дня гинуть люди - Ахтем Чийгоз про в'язницю, Путіна та причину війни проти України.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: